Prima pagină » Mini » Paște 2015. În Harghita, hotelurile din Băile Tușnad sunt cele mai solicitate de Paște

Paște 2015. În Harghita, hotelurile din Băile Tușnad sunt cele mai solicitate de Paște

Paște 2015. În Harghita, hotelurile din Băile Tușnad sunt cele mai solicitate de Paște
Paște 2015. Locurile de cazare din Harghita sunt rezervate în proporție de 60 până la 90 la sută pentru Paștele ortodox, în vreme ce pentru Paștele catolic solicitările nu depășesc 20 la sută până în prezent.

Paște 2015. La Băile Tușnad, capacitatea de cazare a stațiunii este ocupată în proporție de la 60 la sută pentru Paștele catolic și 90 la sută pentru Paștele ortodox, sărbătorit cu o săptămână mai târziu. Turiști din toată țara, dar și din Ungaria au făcut rezervări pentru perioada Paștelui în cel mai mic oraș din România, unele hoteluri fiind ocupate în totalitate încă din luna februarie.

„La Paștele catolic avem un grad de ocupare mai mare decât în alte stațiuni din județ, dar acest lucru nu se datorează celor care țin să își petreacă Paștele aici, știut fiind că la catolici această sărbătoare, ca și Crăciunul de altfel, se petrece acasă, în familie, însă avem turiști care iubesc Băile Tușnad și fac rezervări frecvent pentru weekend și de sărbători”, spune primarul localității, Albert Tibor.

Cele mai scumpe pachete de Paște în stațiunea Băile Tușnad costă 620 de lei pentru o persoană și cuprind trei nopți de cazare la un hotel de patru stele (între 3 și 6 aprilie, în cazul Paștelui catolic, și din 10 în 13 aprilie, în cazul Paștelui ortodox) și acces gratuit la piscină, jacuzzi, saună și la sala de fitness.

Turiștii vor fi primiți, în mod tradițional, cu palincă de prune sau afinată și chec de post, iar cina de bun venit va include specialități de post, între care diferite sortimente de salate, ciuperci la cuptor, ghiveci călugăresc, salată de fructe și vinul casei. Și în sâmbăta dinaintea Învierii meniul va fi de post, cu ciorbe de legume, iahnie de fasole, sărmăluțe cu orez și ciuperci și banane caramelizate la desert, iar la miezul nopții, după slujba de la Bisericile Catolică și Ortodoxă din stațiune, turiștii vor fi așteptați cu ouă roșii, cozonac și vin.

Meniul de Paște va fi tradițional, cu ouă roșii, șuncă, ceapă verde, ridichi roșii, castraveți proaspeți la micul dejun, iar la prânz se vor servi ciorbă ardelenească de miel sau ciorbă țărănească de văcuță, friptură de miel cu ierburi aromate, la tavă, mușchiuleț de porc cu salată și la final găluște Somloi, un desert tradițional unguresc, cu trei blaturi diferite și budincă de vanilie, stropite cu sirop de zahăr ars și esență de rom, peste care se presară nuci și stafide, se toarnă sos de ciocolată și se ornează cu frișcă.

Ofertele unui alt hotel din stațiune, de trei stele, care este rezervat în totalitate de două luni, încep de la 305 lei de persoană pentru două nopți de cazare cu demipensiune, masa festivă de Paște, acces la piscină, saună uscată și umedă, la terapii SPA și la sălile de fitness, și ajung la 445 de lei pentru trei nopți de cazare, cu același regim.

La pensiuni, pachetele de Paște costă între 350 și 500 de lei de persoană pentru trei nopți, în funcție de gradul de confort, cu toate mesele incluse și masa festivă.

Centrul Wellness, dotat cu jacuzzi, bazin pentru copii, bazin cu apă termală, bazin de înot, bazin exterior, saună finlandeză, infrasaună, saună cu aburi, cameră de sare, bar și bufet, va funcționa cu program normal pe toată perioada sărbătorilor, fiind deschis inclusiv în duminicile Paștelui.

Paște 2015. Pe Valea Ghimeșului, sărbătoarea Învierii Domnului este un prilej de a observa tradițiile păstrate de secole

Pensiunile de pe Valea Ghimeșului sunt rezervate aproape în totalitate pentru Paștele ortodox, una singură având încă locuri libere, dar unitățile vor fi aprope goale de Paștele catolic, gradul de ocupare fiind de 15 la sută.

Vajda EnikÅ‘, responsabil de marketing la mai multe pensiuni din zonă, spune că pachetele de Paște costă între 120 și 150 de euro de persoană pentru trei nopți, mai scumpe cu până la 50 de euro față de anul trecut.

Programul pregătit pentru oaspeți este bogat în evenimente. Astfel, în Vinerea Mare, turiștii vor fi primiți cu palincă de prune și colac secuiesc, iar la cină vor primi mâncare de post: supă de cartofi cu tarhon și sarmale cu orez și păsat. Sâmbătă, după micul dejun alcătuit din produse proaspete din gospodărie: ouă, lapte, șuncă, brânză, urdă, caș, jumări, roșii, castraveți și ceapă roșie, oaspeții vor putea participa efectiv la pregătirea mâncărurilor de Paște: ouă încondeiate, miel umplut, cozonaci și pâine de casă cu cartofi, coaptă pe vatră.

Prânzul va fi servit în aer liber, lângă ceaunul în care se va pregăti o tocăniță de post, iar seara toată lumea va merge la biserică, la slujba de Înviere, cu câte un coș în care vor fi așezate bucate tradiționale pentru a fi sfințite, acestea fiind primele care vor fi gustate în duminica Paștelui. Masa festivă va cuprinde produse tradiționale, de la antreuri la ciorba și friptura de miel până la pască și cozonacii baigli cu nucă și cu mac, dar și un meniu la cerere, pentru turiștii care nu mănâncă preparate din carne de miel, aceștia putând opta pentru carne de porc, pui sau pește.

Petrecerile, animate de muzică populară live, se vor prelungi până la ziuă, când bărbații vor merge să stropească fetele și femeile, potrivit obiceiului.

Stațiunea Praid a fost rezervată în proporție de 30 la sută pentru Paștele catolic și 60 la sută pentru Paștele ortodox, dar numărul solicitărilor este în creștere, având în vedere că elevii sunt în vacanță între 11 și 19 aprilie.

Reprezentantul unei agenții de turism din Praid, László Ildikó, spune că în acest an nu au fost concepute pachete speciale de Paște, pe de o parte fiindcă nu există cerere în acest sens, iar pe de altă parte pentru că stațiunea este plină mereu de turiști veniți la tratament, în salină, care își fac propriul program.

„Nu sunt clienți pentru pachete, fiecare își face programul de vacanță cum dorește, sunt turiști care vin cu copiii la tratament încă de vineri (10 aprilie – n.r.) și care au reținut cazare până în 18 aprilie, unii fără masă, numai pentru programul de tratament, alții optează pentru demipensiune sau pensiune completă, cum le permite buzunarul, însă avem masă festivă de Paște pentru toată lumea”, explică László Ildikó.

De la masa festivă nu vor lipsi ouăle roșii, ciorba de miel cu tarhon, mielul umplut, tocăniță de miel, friptură de miel în sos de vin acoperită cu papară și multă verdeață, pălinca, vinul de casă, cozonacii și „pâinea soarelui”, frământată din făină de grâu, orz, mei și secară, umplută cu șuncă și ouă fierte, peste care se presară semințe de in, de floarea soarelui, de dovleac și de pin și care, prin coacere, va căpăta forma și culoarea soarelui.

La Hotelul Praid din stațiune, aproximativ 60 la sută din camere sunt rezervate și nici aici nu sunt oferte speciale de sărbători, fiind conceput un pachet de tratament special în perioada de Paște, denumit „Săptămâna de respiro”. Acesta cuprinde șase nopți de cazare cu demipensiune și acces la salină și costă 600 de lei de persoană.

Rezervări se mai pot face la pensiunile din stațiunea Praid la prețuri de extrasezon, neschimbate față de anul trecut, începând de la 50 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi, la pensiunile de două stele, până la 100 de lei pe noapte, la cele de patru stele.

Paște 2015. Stațiunea Borsec, puțin căutată

Borsec este stațiunea cel mai puțin căutată în acest an, de Paște, din județul Harghita. Astfel, gradul de rezervare în stațiune este de 15 la sută până în prezent, dar proprietarii de pensiuni speră să ajungă, în perioada sărbătorilor, la un grad de ocupare de 60 la sută.

Sárpátki Melinda, președintele Asociației de Turism Borsec, afirmă că pachetele de Paște cu pensiune completă pornesc de la 130 de lei pe zi pentru o persoană și ajung la 145 de lei pe zi de persoană, iar cele cu demipensiune costă 120 de lei pe zi pentru o persoană la trei stele. Ambele tipuri de pachete includ masa festivă, iar durata unui sejur în stațiune este de minim două nopți.

Aici pot face rezervări și persoane care doresc să plătească numai cazarea, prețurile pornind de la 60 de lei de persoană pe noapte și ajungând la 140 de lei pentru o persoană penoapte, în funcție de confortul oferit.

Meniul festiv de Paște va fi alcătuit din preparate specifice bucătăriei ungurești și, pe lângă produsele tradiționale – ouă roșii, drob, șuncă, miel și sarmale – oaspeții vor mai putea degusta papricaș cu hribi sau cu gălbiori, gulaș de vită și porc, păstrăv la grătar sau prăjit, cu mămăliguță și sos de usturoi, afinată și vinurile casei.

În acest an, credincioșii catolici vor sărbători Paștele în 5 aprilie, iar Paștele ortodox va fi celebrat o săptămână mai târziu.