Prima pagină » Magazin » Dieta corporatistului. Ce ar trebui să mâncăm la birou pentru a fi mai sănătoși

Dieta corporatistului. Ce ar trebui să mâncăm la birou pentru a fi mai sănătoși

Angajații din România mănâncă la birou mereu pe fugă, cu tastatura în față. Mai bine de jumătate dintre ei alocă mai puțin de 30 de minute prânzului, dar mulți se declară preocupați de impactul pe care le au obiceiurile alimentare asupra sănătății lor. Aflăm care ar trebui să fie dieta corporatistului pentru ca acesta să își mențină o stare de sănătate bună de la Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și cercetător la Institutul de Sănătate Publică.

Se trezesc devreme, petrec mult timp la birou și când ajung acasă nu mai au timp să gătească. Este vorba despre sutele de corporatiști români al căror program încărcat îi împiedică să aibă o dietă sănătoasă pe care, cel mai probabil, și-o doresc. Mulți apelează la fast-food-uri pentru masa de prânz sau își comandă ceva de mâncare și puțini sunt cei care își permit să aloce mai mult de jumătate de oră acestei mese. Există însă soluții și pentru cei mai ocupați angajați pentru a avea o dietă sănătoasă.

Totul începe cu micul dejun care este indicat să fie luat acasă, fără grabă. „Masa de dimineață poți să o iei și acasă. Nu ești pe fugă, nu vii la 5 dimineața la serviciu, nu intri în mină sau în schimb în fabrică. Masa de dimineață trebuie să fie cât mai copioasă cu putință, dar fără să sari calul pentru că mulți au înțeles că dimineața putem să mâncăm 2.000 de calorii că nu se pun. Nu este adevărat. Este o masă ca oricare alta”, a declarat pentru gândul Dr. Corina Zugravu.

Ulterior, în cursul dimineții sau spre după-amiază, oricât de ocupat ar fi, corporatistul poate să mănânce o gustare care constă într-un fruct sau câteva alune și nuci. „Am descoperit recent un desert delicios. Usuc puțin nucile și le mănânc cu prune uscate. Dacă nu ai timp să faci așa ceva îți iei amestecuri de nuci cu fructe uscate de la magazin”, explică nutriționistul.

Sursă infografic: Studiu GfK „Masa ta ideală”

Problemele apar la masa de prânz, dar și acestea pot fi depășite cu puțină voință. „Masa de prânz este marele semn de întrebare pentru că sigur o iei la birou. Alternative există peste tot. Chiar și shaormeriile au variante mai sănătoase. Nu te obligă nimeni să-i ceri o tonă de maioneză și cartofi prăjiți din plin”, dă ca exemplu Dr. Corina Zugravu.

Există însă și alte soluții pentru prânzul de la birou. Poți apela la firme de catering pentru o salată, pentru un preparat mai sănătos, sau la salad bar-urile din supermarketuri. Tot la magazin găsim humus, salată de vinete și alte alimente gata preparate.

Sursă infografic: Studiu GfK „Masa ta ideală”

„În ultima vreme am văzut o disponibilitate foarte mare a retailerilor să satisfacă necesarul persoanelor care nu au timp nici acasă să își facă de mâncare. E o realitate, degeaba ne dorim un lucru dacă nu avem timp să îl facem”, explică Zugravu.

Alternativa este să gătim în weekend și să ne luăm apoi zilnic mâncare la birou.”Eu mai fac lucrul acesta. Gătesc o cantitate mare și surplusul îl pun la congelator și apoi scot câte o porție în fiecare zi. Trebuie să fii dispus să îți cheltuiești timpul în weekend pentru acest lucru”, adaugă ea.

La masa de seară, poate fi consumat un semipreparat.

Nutriționist: Alimentația sănătoasă nu ne garantează că vom trăi 100 de ani

Dr. Corina Zugravu spune că motivarea este necesară pentru a ține o dietă sănătoasă și că nu trebuie să îți dorești să ajungi foarte slab în cazul în care conformația nu te ajută să îți îndeplinești acest obiectiv.

„Unii se acceptă așa cum sunt și cred că acesta este cel mai bun lucru. Nu trebuie să fii prea gras, nu trebuie să fii prea slab, trebuie să fii pe undeva pe la mijloc. Dacă tu genetic ești mai grăsuț, să îți dorești să ajungi fotomodel nu mi se pare bine”, explică ea.

„Unii se motivează foarte bine gândindu-se că o alimentație sănătoasă este cheia pentru sănătatea perfectă ceea ce nu este adevărat pentru că alimentația sănătoasă este necesară, dar nu suficientă. Să nu ne gândim că cel mai sănătos tip de alimentație din lume ne va face să trăim 100 de ani fără probleme. Sunt oameni care mănâncă foarte sănătos, dar din păcate se îmbolnăvesc”, conchide nutriționistul.