Decizia L-Bank a fost motivată de creșterea costurilor și de îngreunarea procesului birocratic în urma preluării de către BCE a rolului de supraveghetor al instituției bancare, potrivit unui comunicat al băncii germane, citat de Wall Street Journal.
În noiembrie anul trecut, BCE a preluat de la băncile centrale și de la autoritățile de reglementare în sectorul financiar-bancar supravegherea directă a celor mai mari 123 de bănci din zona euro, mutare care a stârnit îngrijorare în rândul bancherilor și politicienilor privind, printre altele, o serie de costuri suplimentare generate de noua măsură.
Procesul deschis de L-Bank reprezintă prima acțiune radicală a unei bănci din Europa împotriva supravegherii BCE și evidențiază opoziția crescândă cu care banca centrală europeană se confruntă din partea unor politicieni și bancheri din cea mai mare economie a zonei euro.
L-Bank a argumentat că supravegherea BCE limitează capacitatea băncii de a finanța firmele și populația locală și a cerut să fie transferată din nou sub controlul unei autorități din Germania.
Printre criteriile analizate de BCE la preluarea supravegherii directe asupra unei instituții bancare se numără mărimea activelor, care trebuie să depășească 30 de miliarde de euro, precum și contribuția băncii la PIB-ul țării în care operează, o contribuție de peste 20% din PIB asigurând în mod automat supravegherea directă a BCE.
În țările în care aceste criterii nu se aplică, cel puțin trei din instituțiile bancare locale sunt trecute sub monitorizarea BCE, cu excepția cazurilor în care activele băncilor sunt mai mici de 5 miliarde de euro.
De asemenea, BCE poate prelua supravegherea oricărei bănci care deține operații semnificative în cel puțin două țări.
Potrivit ultimelor date disponibile, activele L-Bank, una dintre cele 21 de instituții bancare germane supravegheate direct de BCE, totalizau 70 miliarde de euro la finele anului 2013.