Inspirate de alte atacuri, două femei din New York pus la cale un plan terorist. Când au decis să treacă la fapte, polițiștii au intervenit

Inspirate de alte atacuri, două femei din New York pus la cale un plan terorist. Când au decis să treacă la fapte, polițiștii au intervenit
Publicat: 03/04/2015, 09:36

Una dintre femei, Noelle Velentzas, era „obsedată de oalele sub presiune încă de la atacurile de la maratonul din Boston din 2013” și a făcut glume referitor la explozibili după ce a primit una cadou, potrivit unei plângeri penale.

Plângerea depusă la un tribunal federal din Brooklyn le nominalizează pe Velentzas și fosta ei colegă de apartament, Asia Siddiqui, ca ținte ale unei anchete sub acoperire în cazul unui complot terorist.

Femeile, amândouă originare din Queens, au fost arestate fără posibilitate de eliberare pe cauțiune după o scurtă audiere în care au luat cuvântul doar pentru a spune că înțeleg acuzațiile care li se aduc. Velentzas purta văl islamic și o rochie neagră, iar Siddiqui un tricou verde cu o cămașă neagră cu mânecă lungă pe dedesubt și o fustă lungă închisă la culoare.

„Clienta mea va pleda nevinovat dacă și când va fi o punere sub acuzare. Știu că este un caz grav, dar vom lupta la tribunal”, a declarat avocatul lui Siddiqui, Thomas Dunn. Avocatul lui Velentzas nu a făcut niciun comentariu.

Femeile și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru jihadul violent în timpul conversațiilor cu agentul sub acoperire, care le-a înregistrat în secret.

În 2009, Siddiqui, în vârstă de 31 de ani, a scris un poem în revista publicată de Al-Qaida în Peninsula Arabă care proclama că „nu există nicio scuză pentru a sta și a aștepta ca martiriul să cadă din cer”, au scris anchetatorii în documentele predate tribunalului. Velentzas, în vârstă de 28 de ani, l-a numit pe Osama ben Laden unul dintre eroii ei și a declarat că ea și Siddiqui sunt „cetățeni ai Statului Islamic”.

Din 2014, cele două femei au complotat pentru construirea unui dispozitiv explozibil pentru a fi folosit în atacuri teroriste pe teritoriul american, afirmă plângerea. Ele au „căutat și obținut componente ale unei mașini-capcană, ca cea folosită în atacurile din 1993 de la World Trade Center; o bombă ca cea folosită în 1995 la atacurile din Oklahoma și o oală sub presiune ca cea folosită în 2013 la atacul de la maratonul din Boston”, au declarat autoritățile.

Autoritățile au decis să le aresteze pe cele două femei după ce Siddiqui a intrat în „posesia mai multor butelii cu gaz de propan, precum și a unor instrucțiuni de transformare a acestora în dispozitive explozive”.

În timpul perchizițiilor la domiciile lor, joi, agenții au descoperit trei butelii de gaz, o oală sub presiune, îngrășământ și note scrise de mână cu instrucțiuni pentru fabricarea unor bombe. Ei au găsit și două macete și două pumnale.

Vecinii susțin că Siddiqui locuiește împreună cu fratele ei în subsolul unei clădiri de trei etaje deținute de părinții lor, care nu locuiesc acolo. „Ea este tăcută și nu m-am gândit vreodată ca poate face așa ceva”, a declarat Mohammad Shahidul Haque, un tehnician de laborator la pensie.

Arestările au avut loc în aceeași zi în care un alt cetățean american a fost adus din Pakistan la New York pentru a acuzații de conspirație în vederea uciderii unor americani. Muhanad Mahmoud Al Farekh a compărut joi în fața unui tribunal federal din Brooklyn și a fost arestat fără posibilitate de eliberare pe cauțiune.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”