„La data de 30 martie 2015, trei ingineri cetățeni români angajați ai unei companii care activează pe plan local au fost evacuați din Yemen de o fregată chinezească cu destinația Djibouti. Din Djibouti a fost organizat transportul acestora către România”, se arată în răspunsul MAE.
Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că a monitorizat permanent operațiunea de evacuare și a menținut legătura cu cei trei cetățeni români și cu reprezentanții firmei unde aceștia își desfășurau activitatea.
Demersurile de repatriere s-au finalizat cu succes, informează MAE.
Pe site-ul Ministerului de Externe este publicat un avertisment de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major” – „Părăsiți imediat zona sau țara!”.
Guvernul chinez a anunțat, joi, că a ajutat la evacuarea din Yemen a sute de cetățeni străini, inclusiv români, pe fondul conflictului violent din această țară, relatează agenția oficială China Nouă, în pagina electronică.
Potrivit unui comunicat al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, fregata Linyi, care transporta 225 de cetățeni din zece țări, a plecat joi din portul Aden, situat în sudul Yemenului, către Djibouti.
Cei 225 de cetățeni străini care au fost evacuați cu fregata Linyi sunt originari din Pakistan, Etiopia, Singapore, Italia, Germania, Polonia, Irlanda, Marea Britanie, Canada și Yemen. Potrivit comunicatului, evacuarea a fost făcută la cererea țărilor respective.
Navele chineze de război au evacuat, de asemenea, opt cetățeni din România, India și Egipt, în timpul misiunilor de evacuare a cetățenilor chinezi din Yemen, se arată în comunicat.
Operațiunile de evacuare a cetățenilor străini au fost organizate de misiunile diplomatice ale Chinei din Yemen și Djibouti, cu sprijinul armatei chineze, care a trimis nave de război în portul Aden.
Arabia Saudită a declanșat, săptămâna trecută, Operațiunea „Furtuna Determinării”, în scopul „apărării Administrației legitime” a președintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează obiective rebele din capitala Yemenului, Sanaa, și din nordul țării. La operațiuni participă și avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc și Sudan.
Milițiile șiite huthi, susținute de Iran, au avansat recent spre sudul Yemenului, o țară aflată în anarhie după ce insurgenții au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staționate în sudul țării, unde se află președintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, care a plecat în exil săptămâna trecută.
Arabia Saudită, o țară preponderent sunnită, acuză Iranul șiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susținerea insurgenților șiiți huthi.
În Yemen sunt active și celule ale organizației Al-Qaida din Peninsula Arabia și ale grupării Stat Islamic, două rețele teroriste sunnite.