„Studiul nostru arată că mersul vioi poate fi utilizat ca o strategie eficientă pentru a reduce poftele alimentare de moment”, a spus Adrian Meule, profesor de psihologie la Universitatea Rurh din orașul german Bochum, care nu a participat însă la această cercetare.
Exercițiile fizice ar putea genera o anumită stimulare cognitivă care interferează cu gândurile despre poftele alimentare. Disciplina unor plimbări regulate, efectuate pentru a înfrâna pofta după un anumit aliment, ar putea ameliora la rândul ei capacitatea persoanelor supraponderale de a face alegeri alimentare sănătoase și de a respecta apoi acele alegeri.
Pe plan mondial, aproape 2 miliarde de adulți sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Greutatea în exces duce la creșterea riscului de deces prematur, afecțiuni respiratorii, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, fracturi osoase și afecțiuni mintale.
Studiul, coordonat de Larissa Ledochowski de la Universitatea Innsbruck din Austria, a examinat impactul avut de mersul pe banda de alergare, timp de 15 minute, asupra poftei de dulciuri, în rândul unui grup de 47 de persoane supraponderale, a căror vârstă medie a fost de 28 de ani.
Pentru a crește pofta de dulciuri, participanții au fost rugați să evite să mănânce astfel de alimente timp de trei zile înainte de debutul studiului. De asemenea, ei au fost rugați să țină post, să bea doar apă și să evite să facă exerciții fizice cu două ore înainte de fiecare ședință de intervievare.
Apoi, în cadrul antrenamentelor fizice, anumiți participanți și-au făcut încălzirea mergând lent vreme de 2 minute pe banda de alergare și apoi să meargă timp de 15 minute într-un ritm suficient de alert pentru a prinde un autobuz, dar nu atât de rapid încât să își piardă suflul.
Alți participanți, în locul exercițiilor fizice, au fost rugați să aștepte, pasivi, vreme de 15 minute, fără să facă nimic.
După ce au făcut sport sau au stat degeaba, toți participanții au rămas tăcuți vreme de cinci minute. Apoi, ei au făcut un test computerizat, conceput pentru a crește stimularea psihologică și stresul. Apoi, au fost invitați să desfacă o bomboană și să o țină în mână fără să o mănânce.
Pe parcursul testului, participanții au fost întrebați de șapte ori în legătură cu intensitatea poftei lor de dulciuri și despre stresul acumulat.
Cei care au făcut exerciții fizice au prezentat un nivel considerabil mai redus în ceea ce privește pofta de dulciuri, în comparație cu participanții care nu au urcat pe banda de alergare.