„Cetea – Gustul din Apuseni a început ca o idee în timpul facultății. Nu era un plan foarte bine definit, ci mai mult o revoltă interioară împotriva faptului că nu valorificăm suficient, chiar risipim resursele naturale de care dispunem”, spune Alin Petric, absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. El este din localitatea Cetea (jud. Alba), acolo unde realizează producția, scrie Ziarul Financiar.
Ulterior, în timpul unui master făcut în cadrul programului Erasmus Mundus, axat pe valorificarea produselor de tip „terroir”, a înțeles cât de apreciate sunt aceste resurse în alte țări și ce impact pot avea asupra economiei locale și a comunității rurale.
„După terminarea masterului în 2013 am decis să gasesc o cale să pun în aplicare cunoștințele teoretice pe care le-am acumulat fiind foarte motivat și pregătit să îmi asum anumite riscuri mai ales că sunt tânăr și nu am nimic de pierdut.” De asemenea, a făcut și un stagiu de practică într-o mică afacere antreprenorială numită Sănătatea Dulce SRL.
Tânărul a lucrat câteva luni în Franța și în Elveția pentru a aduna banii necesari pentru demararea afacerii, iar în primăvara anului trecut s-a întors în țară și s-a apucat de treabă.
În câteva luni a reușit să modernizeze o casă bătrânească în satul Cetea astfel încât să corespundă normelor Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) și a început producția cu câteva sortimente de dulceață.
Citește articolul integral în Ziarul Financiar