Prima pagină » Puterea Gândului » Ponta a pierdut procesul cu democrația

Ponta a pierdut procesul cu democrația

Avem în față un caz flagrant. Simplu, dar extrem de grav. După o astfel de decizie a unei instanțe, într-o țară în care cuvântul demnitate reprezintă ceva, ar fi urmată de o demisie. Ponta și Oprea sunt pe listă.

Avem în față un caz flagrant. Simplu, dar extrem de grav. După o astfel de decizie a unei instanțe, într-o țară în care cuvântul demnitate reprezintă ceva, ar fi urmată de o demisie. Dar când a avut România politicieni cu demnitate?

Ministerul care este obligat să asigure în țară ordinea prin respectarea legii, cu generalul de patru stele în fruntea lui, Gabriel Oprea, omul interesului național, a încălcat legea. Nu că a încălcat-o o dată, o încalcă în mod regulat, în dispreț, fără să schițeze vreo urmă de responsabilitate. S-a ajuns ca o instanță din Românie să oblige Guvernul Ponta și Ministerul de Interne al generalului Oprea să intre în legalitate. Procurorul și generalul au uitat că legea nu se negociază, ci se aplică, iar astea le-a impus-o o instanță din Cluj. Credeți că există vreo fărâmă de responsabilitate și demnitate să își asume această palmă primită din partea justiției? Credeți că alegerile se fac când vrea Guvernul sau când scrie în lege?

După bunul lor plac, având în spate o înțelegere politică care sfidează legea, Ponta și Oprea s-au gândit că nu trebuie să organizeze alegeri parțiale pentru mai multe Consilii Județene, primării și colegii de parlamentar. Era legea clară. Da. De ce nu o fac? Pentru că așa vor ei, nu există nicio explicație legală, ci doar multă vorbărie politică în loc de răspunsuri. Asta când premierul Ponta are chef să răspundă întrebărilor, că în cele mai multe cazuri nu mai are, respectul pentru presă lipsește total.

Cum nici legea nu prevede sancțiuni în cazul încălcării ei, de ce să se chinuie cei doi să aplice un principiu esențial democrației: organizarea alegerilor în termenul stabilit de lege?! Cine moare de dragul unui parlamentar în plus sau de faptul că nu e ales un nou baron? Doar nu iese lumea în stradă să protesteze că nu fac ei alegeri, nu e vreo știre de breaking-news, ci dimpotrivă, este ascunsă de televiziunile de casă.

Ponta și-a pregătit deja o serie de pledoarii că alegerile nu sunt utile, că nu are țara timp pentru ele. Cele cinci județe în care nu sunt șefi de Consilii Județene au împreună aproximativ 2,3 milioane de locuitori, puțin peste 10% din populația țării. Dacă Bucureștiul ar rămâne fără primar timp de un an și jumătate, oare ministerul de Interne s-ar gândi și analiza dacă trebuie să respecte legea sau ar aplica-o fără prea multă vorbărie?

Premierul Ponta suferă de o logoree de explicații, de ce nu ar trebui organizate alegerile, dar la un lucru simplu nu a răspuns: de ce nu respectă legea, care este clară.

A spus că nu organizează alegeri pentru că în Parlament se modifică legea electorală. Foarte bine, să o modifice, dar nu poți spune că până pregătești o lege nouă, cea în vigoare nu se mai aplică. Că le-ar organiza și că PSD-ul le-ar câștiga. Cu atât mai bine pentru partidul domniei sale, să le organizeze și să le câștige.

A motivat că țara nu poate sta mereu în alegeri, că în țara asta se mai și muncește. Premierul ar trebui să știe că într-o democrație se respectă și legea, se organizează și alegeri și oamenii și muncesc. Se pot face toate simultan. Nu poți contrapune munca nici respectării legii, nici principiilor democrației. Și în regimurile totalitare se muncește domnule premier, înțelegeți asta odată pentru totdeauna!

În februarie, l-am întrebat pe premier de ce nu respectă această lege clară. Răspunsul lui: asta este opinia dumneavoastră. Și a menționat că instanța este cea care va stabili dacă Guvernul său aplică sau nu corect legea.

Judecătorii au decis, în primă instanță, că nu este opinia mea, ci că aceasta este legea. Acum vă puteți apuca să respectați legea, să terminați cu războaiele inutile cu presa, să identificați responsabilii din Ministerul de Interne condus de generalul Oprea și să organizați alegerile. Legea e lege și este una pentru toți. Și pentru Ponta, Oprea, ca pentru oricare alt cetățean al acestei țări. Lege egală pentru toți, domnule premier! Vă asumați ceva vreodată, recunoașteți că ați greșit, că ați încălcat legea? Sau și acum este o făcătură de presă?