Pe 5 aprilie 2015, acesta a propus reintroducerea serviciilor militare pentru o perioadă de șase luni pentru tineri, în condițiile slabei pregătiri a acestora pentru situații de criză. „Eu nu cred în pericole iminente, dar nu se știe niciodată. Una e să aperi un oraș ca Botoșaniul cu 500 soldați profesioniști și alta e să-l poți apăra pe lângă soldați și cu 40.000 rezerviști antrenați, mobilizați în 24 de ore. Extrapolat la nivel național, într-o situație de criză ipotetică, e mult mai confortabil pentru noi și descurajant pentru alții să știi că în 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de români sunt gata de acțiune”, a declarat primarul municipiului Botoșani, potrivit HotNews.ro.
Ovidiu Portariuc, primar Botoșani
„Ca primar, având responsabilitatea coordonării serviciilor de urgență sau de protecție civilă în caz de criză, nu pot să nu remarc slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă acțiune coordonată ierarhic, efort fizic susținut, instrucție de specialitate, abilități de luptă. Cred că reintroducerea serviciului militar obligatoriu de șase luni ar putea fi o variantă. E benefică și pentru individ, ca formare, dar și pentru comunitate, în caz de apărare”, a afirmat Portariuc.
Edilul Botoșaniului spune că, în cazul în care reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este dorită, poate fi demarat un program de pregătire militară pe bază de voluntariat. Voluntarii ar putea avea parte de scutirea de la plata impozitelor și taxelor locale pe o perioadă de cinci luni, în baza unor protocoale încheiate între MAI și Consiliul Local.