Întrebată, marți dimineață, despre atacurile lansate la adresa sa de către fostul președinte Traian Băsescu, Livia Stanciu a spus că acestea nu fac altceva decât să descalifice România ca țară, iar la acest lucru ar trebui să se gândească politicienii care uneori își exprimă puncte de vedere iresponsabile cu privire la activitatea magistraților.
„Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca țară din partea altor state și cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, își exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraților. Foarte rar, și cred că veți vedea, că președintele Înaltei Curți – și aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus președintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Întrebată cum comentează afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora nu o sună nici pe ea și nici pe altcineva „din silă”, Stanciu a răspuns: „Nu vreau să intru în acest gen de dialog. Așa cum am spus-o și în perioadele anterioare, nu m-a sunat președintele statului, nu înțeleg de ce ar trebui să mă sune acum”.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruța Kovesi și Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii acestui mod răvășit de a a face justiție, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că „vor să mai rămână cinci mandate”.
Întrebat de ce nu îi sună pe Florian Coldea adjunctul șefului SRI. nr), pe Codruța Kovesi sau pe șefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Băsescu a declarat: „Pot să vă spun că din silă?”.
Băsescu a continuat: „Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcție”.
Marți, la CSM are loc ședința de plen, în care este analizat raportul Inspecției Judiciare privind declarațiile făcute de Traian Băsescu după sechestrul pus pe terenuri de la Nana, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Potrivit raportului Inspecției Judiciare, declarațiile lui Traian Băsescu au avut un impact negativ asupra imaginii justiției și asupra sistemului judiciar în ansamblul său, afectând independența procurorului care instrumentează dosarul Nana, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din cadrul IJ.
Inspecția Judiciară a fost sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii în 9 martie, după ce Traian Băsescu a scris pe Facebook, în 7 martie, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva sa.
CSM a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări după ce conducerea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) a cerut Consiliului să apere magistrații, apreciind că este regretabil că un fost președinte pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiției.