Edward Snowden a spus că a fost compromis atunci când ziarele au publicat informații sensibile despre operațiunile tactice împotriva Al Qaeda, pe care chiar el le-a pus la dispoziția opiniei publice. Într-un interviu recent, Snowden a dat dovadă de „aroganță” și a spus că libertatea are un preț și dezvăluirile sale ar putea avea unele consecințe nedorite.
Duminica trecută, prezentatorul și comedianul John Oliver l-a intervievat pe Snowden pentru HBO US, care a evitat să spună exact dacă a citit sau nu toate documentele predate jurnaliștilor. „Am evaluat documentele din arhivă. Știu exact ce am predat”, a declarat Snowden, potrivit Daily Mail.
El a recunoscut, însă, că este îngrijorat cu privire la capacitatea reporterilor de a păstra informațiile clasificate și sensibile „la sertar”, pentru a nu pune în pericol siguranța publică. „Ai predat documente despre care știai că sunt periculoase… Nu vorbim despre o lipsă de inspirație, ci despre incompetență”, i-a transmis gazda interviului.
Este una din puținele ocazii în care Snowden a fost intervievat de altcineva decât jurnaliștii săi de stânga, care laudă, de cele mai multe ori, inițiativele fostului contractor. La polul opus, Robin Simcox, din cadrul think-tank-ului de securitate Henry Jackson Society, a declarat: „Acest interviu arată că Edward Snowden nu s-a gândit foarte mult la consecințele faptelor sale. Snowden a furat numeroase documente secrete și teroriștii și-au schimbat modul de operare, după ce le-au citit în presă”.
Snowden a predat jurnaliștilor 200.000 din cele 1,7 milioane documente secrete sustrase de la NSA. În 2013, Snowden a declarat pentru The Guardian: „Evaluez cu grijă fiecare document pe care îl trimit reporterilor, vreau să mă asigur că este de interes public”.
Contractorul, care era specialist IT în Hawaii, și-a păcălit colegii să îi ofere parolele lor, astfel încât să poată copia numeroase documente secrete. El susține că a acționat împotriva politicii SUA, care ar reprezenta o amenințare la adresa democrației. După faptele comise, Snowden a fugit în Hong Kong, apoi a primit azil politic în Rusia, unde trăiește la o adresă secretă. Cele mai multe din documente au fost publicate de „The Guardian”.