„Această măsură de reducere a TVA la alimente, coroborată și cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurențial corect. Vom avea evaziune mult mai puțină și prețuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea prețurilor, relansarea consumului și o colectare mai bună la bugetul de stat. De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria și cu marile lanțuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite”, a afirmat ministrul.
Acesta a adăugat că scăderea taxei pe valoarea adăugată este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului său de ministru.
„Sper că putem să reducem la minim posibil evaziunea fiscală și în felul acesta să salvăm societăți și locuri de muncă. Cel mai important obiectiv este acela de a reduce prețurile, lucru de care vor beneficia toți românii. Scăderea prețurilor va duce la relansarea consumului, ceea ce se traduce prin venituri mai mari la bugetul de stat”, a arătat el.
Constantin a mai spus că reducerea TVA va da „o gură de oxigen” sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie, dar și celui de carne, afectat de embargoul impus Rusiei.
Premierul Victor Ponta a anunțat marți că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice și la servicii de alimentații publice. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferențieri, pentru o aplicare simplificată, dar și la băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.
Guvernul își menține totodată intenția de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, după ce în primul trimestru al acestui an încasările la buget au fost cu 5 miliarde lei mai mari față de trimestrul similar de anul trecut.