Cu doar câteva zile înainte de Paști, autoritățile iau măsuri de sancționare a părinților care nu-și trimit copiii la scoală, dar primesc alocație de susținere a familiei, potrivit site-ului stirileprotv.ro. Astfel, pentru că elevii au adunat prea multe absente în primul semestru al acestui an școlar, statul a tăiat alocațiile în cazul a 35.000 de familii.
La nivel național, peste 16.000 de familii pierd ajutorul de la stat și încă 19.000 încasează mai puțini bani din cauza absențelor acumulate de copii în primul semestru al acestui an școlar.
Potrivit legii, dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 si 19 absențe nemotivate, alocația de susținere a familiei scade cu 20%. Dacă lipsește de 20 de ori, suma se înjumătătește, iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.
„În al doilea semestru, dacă copilul frecventează cu regularitate cursurile școlare, harta pentru plata alocației se poate relua”, a explicat Marinela Dinu, directorul general Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
În topul județelor cu cei mai mulți părinți care au rămas fără alocația de susținere a familiei se afla Mureș, Dolj și Bacău.
O mamă dintr-un sat din județul Bistrita Năsăud recunoaște că a preferat să-și trimită unul dintre copii la muncă, în loc să-l ducă la școală. Copilul, în vârstă de 13 ani, n-a mai fost la ore de aproape un an.
„L-au lăsat repetent din cauza absențelor. El mă ajută, muncește, aduce lemne, vine cu mine la pădure…”, a povestit Florentina Bota.
„Am muncit la afine, la ciuperci”, a spus și fiul, Samuel Cozac.
Mama lui a pierdut alocația de susținere a familiei care, în cazul ei, era de 120 de lei.
Familiile vizate de aceste măsuri de sancționare a chiulului vor primi din nou alocația, dar numai după ce fac dovada că cei mici s-au reîntors la cursuri.