LOTERIA FISCALĂ cu bile la TVR. Vocea românilor: „Domnul Vâlcov când a cumpărat Picasso a primit bon fiscal? Poate el are mai multe șanse să câștige”

Publicat: 10/04/2015, 11:18
Actualizat: 05/08/2015, 15:38

Românii care au strâns bonuri fiscale în perioada 2 februarie-28 martie pot participa la prima extragere a loteriei fiscale, transmisă luni, în a doua zi de Paște, de la 11,30, la TVR. Sistemul este asemănător extragerilor loto. Mai exact, vor fi extrase 5 bile – prima reprezintă luna emiterii bonului, a doua reprezintă ziua, iar următoarele trei – valoarea bonului. La extragere participă bonurile cu valoare de la 1 la 999 de lei. Câștigătoare vor fi toate bonurile fiscale care au ziua, luna și suma extrase. Premiul se va împărți în mod egal. (Vezi mai jos pe larg etapele extragerii și modalitatea de revendicare a premiului)

Pentru a vedea cât de pregătiți sunt românii pentru prima extragere a Loteriei Fiscale am mers în Piața Obor. Am stat de vorbă cu bucureștenii care își făceau cumpărăturile în acest punct comercial și i-am întrebat dacă obișnuiesc să strângă bonurile fiscale și dacă au auzit de Loteria Bonurilor. Cei mai mulți dintre cei intervievați au auzit de această inițiativă a Guvernului, însă unii nu știu prea multe detalii despre organizarea acestei loterii, iar alții, neîncrezători în șansele reale de câștig, spun că obișnuiesc să păstreze aceste bonuri pentru a ține evidența banilor cheltuiți. Printre necunoscutele pe care le au românii cu privire la Loteria Bonurilor se află data la care se extrage bonul fiscal câștigător, dar și valoarea totală a premiilor, care este de un milion de lei.

„Nu cred în soluția asta. Este o soluție din start pierdută. Este o soluție fără viitor. E făcută ca, chipurile, să îndepărteze evaziunea fiscală. Nu mi se pare o soluție viabilă. Evaziunea fiscală e la carne, la țigări, la grâu, la alcool. Evaziune fiscală nu e să te duci la prăpădita care vinde două legături de mărar și ceri bon fiscal. Și te bucuri, pentru ce te bucuri”, ne-a spus unul dintre trecători.

Nu crede în loteria guvernului, pe care o cataloghează, din start, drept un fiasco. „Merg lingourile domnului Vâlcov sau tablourile? Domnul Vâlcov când a cumpărat Renoir sau Picasso a primit bon fiscal? Cred că a primit. Poate dumnealui are mai multe șanse să câștige loteria, că au o valoare mai mare bonurile”, a mai spus bărbatul. Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile pentru a-l face să creadă în Loteria Bonurilor, acesta a spus: „Autoritățile ar trebui să îndepărteze evaziunea fiscală. Nu din piețe, că nu aici e. Evaziunea nu e la legătura de pătrunjel și mărar. Evaziunea e la țigări, la alcool”.

O femeie povestește că ea strânge bonurile de ani de zile: „Când vreau să văd cât am cheltuit mă uit la ele”. Le ține într-o cutie. A auzit pentru prima dată de Loteria Bonurilor de la noi, dar nici după ce i-am spus care este marele premiu nu am convins-o să le „participe” . „Le voi păstra doar pentru a ține evidența banilor”, ne-a replicat femeia.

O altă femeie ne-a spus că știe de Loteria Bonurilor, dar nu a strâns și nici nu va strânge aceste bonuri pentru a participa la acest joc. „Nu cred în aceste modalități de câștig”, a fost replica acesteia care ne-a spus că nu crede în această loterie. Nu este singura persoană pe care am întâlnit-o care nu crede că Loteria Bonurilor reprezintă o modalitate de îmbogățire peste noapte. „Nu vreau să particip la nicio loterie. Vreau ca ceea ce am să am prin muncă cinstită. Din ce muncesc, din aia să trăiesc”, a spus o altă femeie pe care am întâlnit-o în Piața Obor.

„Nu știu unde să le trimit pentru că nu s-a făcut publică adresa”

Sunt și români care au strâns bonurile pentru a participa la loteria organizată de Ministerul Finanțelor, dar care nu știu ce să facă cu ele, când este extragerea și în ce constă marele premiu. „Știu că se face o extragere acum de Paște, dar nu știu unde să le trimit pentru că nu s-a făcut publică adresa. Eu am încercat la 6/49, la Loteria Națională și mi s-a spus că nu. Nu știu, sunt derutată. Nu știu unde să le trimit”, ne-a spus o pensionară care a strâns toate bonurile fiscale din februarie și până în prezent.

„Pe 23 aprilie sau nu știu exact”, este răspunsul altei persoane la întrebarea când se organizează prima extragere a loteriei bonurilor fiscale. O lămurim că prima extragere are loc în a doua zi de Paște și o întrebăm dacă știe unde poate urmări această extragere. „Sperăm să fie cu noroc. Nu știu ( unde poate fi urmărită extragerea n.red.). Eu le caut pe internet. Acolo e punctul meu de informare. De acolo am și aflat de aceste bonuri. Toată lumea să recurgă la aceste bonuri, să le strângă. Să cerem bonurile fiscale de oriunde cumpărăm și sperăm să meargă în continuare acestă loterie. Am foarte multe strânse. Chiar le iau de la prieteni, de la cei care nu au încredere (în Loteria Bonurilor n.red.) și le sugerez să le strângă și ei”, spune aceasta.

Data organizării primei loterii a bonurilor fiscale nu este singura necunoscută a celor intervievați, unii dintre ei neștiind nici în ce constă exact premiul. „Putem merge într-o vacanță sau ceva de genul”, a fost răspunsul dat de o femeie.

Cum va fi extras bonul fiscal câștigător și cum vor putea românii intra în posesia premiului

Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie a unui număr cuprins în intervalul dintre 1 și 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, stabilit prin extragerea succesivă a trei serii de cifre, cuprinse între 0 și 9, precum și un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului pentru care se organizează loteria.

Rezultatul extragerii va fi postat pe site-urile Ministerului Finanțelor și ANAF pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile. La extrageri va fi prezentă o comisie de supraveghere, care va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, ANAF și Loteriei Române. De asemenea, vor putea participa mass-media și observatori, în limita spațiului disponibil în locație.

Un bon este câștigător dacă a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează potrivit legislației, sunt lizibile informațiile, are valoarea totală exprimată în lei, egală cu valoarea extrasă, a fost emis în ziua extrasă și nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

Câștigătorii trebuie să revedice premiul în maximum 30 de zile. Pentru a intra în posesia lui, câștigătorii trebuie să meargă la orice unitate ANAF pentru a depune bonul fiscal câștigător, în original, împreună cu o copie a actului de identitate sau a pașaportului și o cerere. Ei pot solicita la Fisc o copie a bonului fiscal pe care îl depun, care va avea mențiunea „conform cu originalul”.

În cererea de revendicare a premiului, câștigătorii vor completa datele personale de identificare, contul bancar în care doresc virarea banilor și informații de pe bonul fiscal, precum numărul și valoarea acestuia, data emiterii, numele firmei, codul de identificare fiscală (CIF) și adresa la care este instalată casa de marcat care a emis bonul respectiv.

Informațiile cuprinse în cerere vor fi centralizate într-o aplicație pe care ANAF o va pune la dispoziție tuturor administrațiilor fiscale, unde se vor atașa și bonurile fiscale scanate, toate datele constituind baza de date privind Loteria bonurilor fiscale, iar informațiile vor putea fi accesate și de Direcția Antifraudă. Ulterior, vor fi încărcate în aplicație și rezultatele verificării bonurilor.

După centralizarea situației bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, se împarte fondul de premiere la numărul total al bonurilor câștigătoare, număr total în care se includ și bonurile fiscale care fac obiectul suspendării plății premiului ca urmare a sesizării organelor de urmărire și cercetare penală. Suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului.

Ordinul Ministerului Finanțelor prevede și indisponibilizarea sumelor aferente premiilor revendicate, a căror plată este suspendată până la soluționarea cauzei penale, urmând ca după caz, acestea să fie plătite câștigătorului sau să fie reportate pentru următoarea extragere a loteriei fiscale.

Lista câștigătorilor va fi publicată, timp de 30 de zile, pe site-ul Ministerului Finanțelor și al ANAF. Ministerul Finanțelor va face plata câștigurilor în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după validarea bonurilor fiscale de către inspectorii fiscali.

Ce acte trebuie depuse pentru revendicarea premiului

În cazul în care nu există câștigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, de sărbători.

Revendicarea premiilor la Loteria fiscală se face prin depunerea bonului fiscal câștigător, în original, la orice unitate teritorială a ANAF, alături de copia actului de identitate sau a pașaportului titularului bonului, precum și o cerere al cărei model și conținut se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor, la propunerea ANAF.

Direcția generală de tehnologia informației din ANAF va pune la dispoziția unităților teritoriale ale ANAF o aplicație informatică pentru înregistrarea electronică a tuturor elementelor conținute în cererea solicitantului.

Sunt valabile inclusiv bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum și cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.

Guvernul a decis organizarea Loteriei bonurilor fiscale cu scopul de a diminua evaziunea fiscală prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.

Persoanele care vor să reclame firmele care nu dau bon fiscal pot suna la linia telverde înființată de Ministerul Finanțelor 0800.800.085.

Etapele desfășurării loteriei bonurilor fiscale

Pregătirea urnelor, bilelor și a cântarului pentru trageri (efectuate de coordonatorul tragerii)

Este verificată integritatea bilelor, numărul și așezarea lor în toate seturile de bile care pot fi folosite la tragere;

Se alimentează urnele cu curent electric;

Este verificată integritatea și funcționarea urnelor prin efectuarea de teste cu bile;

Este scos cântarul din seif și se poziționează pe masa unde va fi efectuată cântărirea cu minim o oră înaintea procesului de cântărire (pentru aclimatizare și autocalibrare), apoi se calează (așezarea la orizontală);

Sunt cântărite bilele în prezența comisiei de tragere

Sunt pregătite toate urnele de tragere (inclusiv cele de rezervă).

Extragerea variantelor câștigătoare pentru Loteria Bonurilor Fiscale

Se introduc bilele în urne în prezența comisiei de tragere pentru fiecare fază a Loteriei bonurilor fiscale, după cum urmează:

etapa I- bilele 1,2,3…12 aferente lunilor care participă (pentru extragerile ocazionale organizate pentru minim două luni) – urna Venus/Topaze;

etapa II – bilele de la 1 – 28/29/30/31 (reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii pentru care se efectuează extragerea) – urna Venus;

etapa III – bilele de la 0 – 9 (pentru extragerea cifrelor reprezentând valoarea totală a bonului fiscal) – trei boluri ale urnei Topaze;

Coordonatorul activează tabloul de comandă al urnei, se selectează numărul de bile care urmează să fie extras, aferent fiecărui joc.

Se extrag în prezența comisiei de tragere bilele corespunzătoare pentru fiecare etapă:

etapa I = 1 bilă (luna bonului)- în cazul extragerilor ocazionale

etapa II = 1 bilă (ziua bonului)

etapa III = 3 bile (valoarea bonului)

Pregătirea, completarea, semnarea și verificarea proceselor verbale întocmite cu ocazia tragerilor

Se completează de către coordonator procesele verbale cu numele și funcțiile reprezentanților autorităților (Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Companiei Naționale „Loteria Română” S.A.), care participă la tragerea din luna respectivă, persoane care sunt stabilite prin ordin de către Ministrul Finanțelor Publice și care participă la tragere conform programării realizate de către Serviciul Promovare și Produse Loteristice.Reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice îndeplinește funcția de peședinte al comisiei ;

Se instruiesc de către coordonator membrii comisiei de tragere referitor la modul de completare a proceselor verbale și a modului de desfășurare a tragerilor.

În timpul tragerilor sunt completate procesele verbale de catre membrii comisiei menționate mai sus, pentru fiecare etapă în parte.

După terminarea tragerilor sunt semnate procesele verbale de către membrii comisiei de tragere și sunt verificate de către coordonatorul tragerii împreună cu președintele comisiei de tragere (în (cazul apariției de greșeli în completare atât în timpul tragerii, cât și după tragere, este înlocuit respectivul proces verbal);

După verificarea proceselor verbale, acestea sunt predate reprezentantului Companiei Naționale „Loteria Română” S.A în vederea transmiterii, în prima zi lucrătoare ulterioară datei extragerii, atât în format letric cât și electronic către Serviciul de comunicare, relații publice, mass-media și transparență din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, respectiv Serviciul comunicare relații publice și mass media din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Reporter – Mădălina Chițu

Operator – Dorel Avăcăriței

Montaj – Karin Frone

Producator – Mihnea Lazar

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar