Prima pagină » Știri » Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii din două schimburi s-au blocat în subteran

Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii din două schimburi s-au blocat în subteran

Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii din două schimburi s-au blocat în subteran
Minerii din două schimburi de la exploatarea de huilă Lonea s-au blocat în subteran, joi, iar cei de la Vulcan au intrat cu întârziere în schimbul de dimineață, după ce sindicatele nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara privind primele de Paște.

Potrivit președintelui Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, peste 60 de mineri din schimburile trei și patru de la Mina Lonea au refuzat să iasă din subteran după programul de lucru.

El a precizat că ortacii sunt nemulțumiți că prima de Paște, de 230 de lei care se oferă sub formă de tichete cadou, prevăzută în contractul colectiv de muncă este mult mai mică decât cea de anul trecut, de 400 de lei, tot sub formă de tichete cadou.

„Oamenii consideră că primele de Paște au fost înjumătățite și au ales această formă de protest pentru a atrage atenția asupra problemelor. Minerii care intră în subteran nu sunt vinovați de faptul că managementul a fost deficitar și că anul 2014 a fost încheiat cu multe minusuri, motiv pentru care ministrul (ministrul Energiei, Andrei Gerea – n.r.) a schimbat conducerea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Petre Nica.

Potrivit lui Nica, miercuri seară au avut loc discuții între sindicaliști și conducerea CEH, care are în administrare cele patru mine din Valea Jiului rămase deschise. Discuțiile au fost reluate în cursul dimineții, însă până acum nu s-a găsit nicio soluție.

El a precizat că, în noaptea de miercuri spre joi, directorul CEH, Aurel Niculescu, și liderul sindical al Minei Lonea au intrat în subteran pentru a discuta cu minerii, însă nu au reușit să-i convingă să renunțe la grevă.

Nica a precizat că și minerii de la Vulcan au refuzat să intre în mină, dar în urma discuțiilor avute cu liderul de sindicat au acceptat să înceapă lucrul.

În cele patru exploatări miniere rămase deschise în Valea Jiului mai lucrează 4.500 de ortaci, dintre care 3.500 în subteran, restul fiind personal auxiliar.

Citește și