Prima pagină » Magazin » Tinerii care au scris istoria audiențelor în televiziunea din România. Ce fac astăzi câștigătorii marilor show-uri de talente

Tinerii care au scris istoria audiențelor în televiziunea din România. Ce fac astăzi câștigătorii marilor show-uri de talente

Star Factory, Megastar, X Factor și Vocea României sunt show-uri care au căutat, la un moment dat, cântăreți talentați.

Anii 2000. Anii în care televiziunile din România începeau să „livreze” pe micile ecrane reality-show-uri eferverscente, concursuri de talente și competiții inspirate de peste granițe. După ce ProTV a dat startul cu „Vara ispitelor” (2001), iar mai apoi cu „Alege A.S.I.A” (2002), emisiune în care Anca, Sorana și Irina își căutau o nouă colegă de trupă după plecarea Anemonei, Prima TV aducea un format nou.

Deși în sine tot un concurs de voci, Star Factory (2003) promitea promovarea individuală a viitorului star, și nu integrarea lui într-un grup deja existent.

În următorii ani aveau să fie lansate show-urile MegaStar, X Factor și Vocea României, emisiuni care au spart topurile audienței televiziunilor care au difuzat formatele.

11 soliști și o trupă au fost desemnați câștigători la finalele competițiilor televizate. Câți dintre ei au ajuns însă, ulterior, să aibă succesul pe care îl visau? Câți continuă să facă muzică și numele căruia dintre ei este azi cel mai sonor?

Gândul vă spune ce fac azi Alexandru Ionuț Velea (Star Factory), Cătălin Josan, Andrei Găluț, trupa Buzz (MegaStar), Andrei Leonte, Tudor Turcu, Florin Ristei, Adina Răducan (X Factor), Ștefan Stan, Julie Mayaya, Mihai Chițu și Tiberiu Albu (Vocea României).

La 19 ani, Alex Velea câștiga finala STAR FACTORY

Unul dintre primele concursuri de talente din România a fost difuzat în septembrie 2003, de postul Prima TV. Show-ul produs de Adela Harnagea era prezentat de Virgil Ianțu și Laura Iordache. STAR FACTORY aducea laolaltă într-un campus 12 concurenți. Timp de câteva săptămâni, aceștia au locuit împreună într-o casă, au luat cursuri de canto, dans și mișcare scenică, îndrumați fiind de Nicu Alifantis, președintele juriului, profesorii George Monceanu (dans), Silvia Călin (mișcare scenică) și Claudia Dumitru (canto).

La finalul competiției, învingător a fost desemnat Alexandru Ionuț Velea, care la vremea respectivă avea doar 19 ani.

După această victorie, în 2004, Alex Velea primea propunerea de a colabora cu Anna Lesko pentru piesa „Nu mai am timp”. Deși piesa a avut succes, cântărețul a cunoscut cu adevărat succesul abia în doi ani mai târziu, când a lansat împreună cu Anda Adam hitul „Selecta”.

Tot în 2006, Alex Velea își lansa primul album, „Yamasha”, la care a lucrat cu Marius Moga, Smiley, Connect-R, Matteo și Don Baxter. Cele trei single-uri extrase de pe acest disc – „Yamasha”, „Dragoste la prima vedere” și „Doamna mea” – au devenit imediat extrem de populare, marcând începutul carierei lui Velea.

Ulterior, în 2009, Alex Velea a lansat single-urile „Doar ea” și „Secre”t, cel din urmă în colaborare cu Puya. Acestea sunt extrase de pe albumul „Secret”, produs în totalitate de HaHaHa Production și lansat în vara anului 2010. În septembrie 2011, Alex a lansat „Whisper,” iar în 2012, acesta revine în atenția publicului cu piesele „Când noaptea vine” și „Minim doi”, aceasta din urmă lansată pe scena de la „Romanian Music Awards”, unde Alex a  a fost recompensat cu titlul pentru „Best Pop Artist”.

În toamna aceluiași an, Alex a lansat, împreună cu Smiley și Don Baxter, piesa „Cai verzi pe pereți”. Clipul acestuia, care a adunat peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube în șase luni, a câștigat „Premiul pentru cel mai vizualizat videoclip pe YouTube”, în cadrul primei ediții „On Air Music Awards”. În 2013, Alex a lansat, alături de Smiley, piesa „Dincolo de cuvinte”, iar la finele lui 2014, clipul piesei „Defectul tău sunt eu”, în care apare de iubita lui, Antonia. Tot anul trecut, Alex Velea a jucat în lungmetrajul „#Selfie”, regizat de Cristina Iacob.

MEGASTAR, al doilea show de la Prima TV

Trei ani mai târziu după show-ul „Star Factory”, același post de televiziune lansa un nou show de talente: MEGASTAR. Primul sezon a debutat în octombrie 2006; din juriu făceau parte Virgil Ianțu, Aura Urziceanu, Adrian Despot și CRBL, iar emisiunea era prezentată de Andreea Raicu.

După o serile de selecții, 12 concurenți au ajuns în cele 11 finale. Printre aceștia se afla și Cătălin Josan, care în cele din urmă a fost desemnat câștigător.

Premiul a constat într-un contract cu casa de discuri Universal Music România și un salariu de 1.500 de euro lunar din partea Prima TV, timp de un an de zile.

În anul următor, cântărețul în vârstă de 20 de ani lansa primul său album, intitulat „Megastart”. Piesa lui de debut s-a numit „Big Brown Eyes”, la care artistul a colaborat cu Marius Moga, Don Baxter și Maria Marinescu.

De asemenea, Cătălin Josan a participat la selecțiile naționale din Republica Moldova pentru Eurovision, în 2008 și 2009. A lansat, după o colaborare cu Keo, piesa „Don”t Wanna Miss You”.

În următoarele două sezoane ale show-ului, din juriu au făcut parte Răzvan Mazilu, Virgil Ianțu, Adrian Despot și Aura Urziceanu. Sezonul al doilea a fost câștigat de Andrei Găluț, care la vremea respectivă avea 22 de ani.

Originar din Arad, tânărul s-a mutat ulterior în București, iar banii de la Prima TV i-a folosit în mare parte pentru a se întreține în Capitală, a povestit el pentru gândul. Drumul nu a fost însă ușor nici aici: „De la bun început știam clar și sigur că vreau să fac muzică din pasiune. Voiam în primul rând să mă exprim prin muzică și nu să fac din asta o sursă de venit. Drept pentru care am refuzat diverse oferte primite de la trupe de coveruri, adică trupe care cântă preluări la evenimente private, nunți și botezuri. Din păcate, acesta este cel mai ușor mod de a face bani din muzică în România. Am preferat să-mi direcționez pasiunea pentru muzică doar spre creațiile proprii, indiferent dacă asta aducea bani sau nu”, a explicat Andrei.

Drept urmare, după o perioadă în care a încercat diverse formule pentru a urca pe scenă, a compus piese și și-a aprofundat cunoștințele muzicale, Andrei s-a angajat la o celebră companie de componente hardware și soluții software.

„Pentru că muzica rock și metal nu se vinde în România, am hotărât să-mi caut un job serios prin care să cresc pe plan profesional și să păstrez proiectele mele muzicale în paralel, nealterate de nevoia de venit”, a precizat el.

În 2011, Andrei a revenit însă pe scenă alături de formația rock Goodbye to Gravity, împreună cu care a participat și la festivalurile Best Fest Summer Camp, Romanian Rock Meeting și Summer Breeze Open Air, din Germania.

Un an mai târziu, trupa a lansat videoclipurile pieselor „The Cage”, „Vanishing Point”, dar și albumul de debut, „Goodbye to Gravity”. În 2014, formația a lansat videoclipul „Back To Life (Acoustic Reprise)”. În 2015, grupul va concerta în cadrul „I Am The Rocker Festival”, de la Romexpo.

În cel de-al treilea sezon și ultimul al show-ului MegaStar, pe scenă au urcat doar grupuri vocale. După opt episoade, concursul a fost câștigat de trupa Buzz, formată din trei băieți: Mihai Cristian Popistașu, Amir Arafat și Claudiu Mirea.

Formația s-a destrămat însă, ulterior.

Claudiu Mirea avea să participe câțiva ani mai târziu la show-ul Vocea României, de la ProTV, dar, deși a făcut parte din echipa antrenată de Horia Brenciu, nu a reușit să ajungă în finale. În 2012, artistul a lansat piesa „Nu sunt stresat”, alături de Stevie Bass, fost component al formației El Negro. De altfel, în 2013, Claudiu s-a numărat printre semifinaliștii selecției naționale pentru Eurovision, cu piesa „I Feel So High”.

Acum, cântărețul originar din Craiova face parte dintr-o trupă de cover-uri, împreună cu care susține concerte în diverse cluburi din Capitală.

De asemenea, Mihai Cristian Popistașu a concurat mai tâziu la Vocea României, unde a reușit să intre în echipa lui Smiley. A ajuns în etapa confruntărilor live, dar nu a câștigat. A lansat mai târziu, alături de Artist Management, single-ul „Hurricane”. Acum, Mihai este solist al formației Festivo Band.

Amir Arafat este și el, acum, solistul unei trupe care cântă cover-uri, „Amir Memories Band”, din Iași. A participat și la concursul X Factor, dar nu a ajuns în finală.

Câștigătorii X Factor, concurenți la selecția națională pentru Eurovision

În anul 2011, Antena 1 a adus în România formatul X FACTOR. Din juriul competiției făceau parte Mihai Morar, Paula Seling și Adrian Sînă, iar marele premiu consta în 200.000 de euro. Primul sezon al show-ului a fost câștigat de Andrei Leonte.

În 2012, tânărul a lansat primul single din carieră, „Radio Girl (Love on heavy rotation)”. În același an, Andrei a lansat videoclipul „Te iubesc cât 2″. Au urmat „Te sun eu” și „Care pe care”. De asemenea, cântărețul a participat și la selecția națională pentru Eurovision 2013, cu piesa „Paralyzed”.

Al doilea sezon al competiției de la Antena 1 a fost câștigat de Tudor Turcu. În același an, tânărul a participat la selecția națională pentru Eurovision, calificându-se în finală cu piesa „Hello”. Chiar dacă atunci nu a reușit să iasă învingător, Tudor a revenit și în 2015 la selecția națională pentru concursul internațional de muzică ușoară, unde a interpretat cântecul „Save Us”. De data aceasta, s-a clasat pe locul al cincilea în finală.

În 2013, cântărețul și-a lansat primul videoclip: „Nu minți”, și tot în același an și piesa „Is there anybody out there?”. În 2014, solistul a susținut primul său concert în Capitală, alături de trupa phenomenON.

De asemenea, Tudor lucrează la primul său album, dar nu a abandonat nici cealaltă mare dragoste a sa: arta. Acesta pregătește prima sa expoziție proprie de pictură.

Florin Ristei a fost câștigătorul celui de-al treilea sezon al show-ului X Factor, de la Antena 1. După acest moment, cântărețul și formația sa, FreeStay, a participat la finala selecției naționale pentru Eurovision 2013. De asemenea, trupa concertează frecvent în București, iar anul trecut a lansat piesa și videoclipul „Altfel de magie”.

În plus, Florin Ristei face parte din distribuția spectacolului „Fantoma de la Operă”, ce a avut premiera la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, în ianuarie 2015.

Cel de-al patrulea sezon al concursului televizat a fost câștigat de Adina Răducan, o adolescentă în vârstă de 16 ani. Primul concert l-a susținut chiar a doua zi după această victorie, când a urcat pe scenă în Piața Universității din București, alături de Horia Brenciu, juratul care i-a fost și mentor în timpul competiției. De atunci, a mai concertat și cu diverse alte ocazii și a fost invitată la mai multe emisiuni TV.

Adina este încă elevă a Liceului de Artă „Margareta Sterian” din Buzău.

VOCEA ROMÂNIEI. Două dintre cele patru sezoane, câștigate de concurenți antrenați de Horia Brenciu

Primul sezon al show-ului VOCEA ROMÂNIEI a debutat la ProTV în septembrie 2011. Jurați erau Horia Brenciu, Loredana Groza, Smiley și Marius Moga. În finală au ajuns patru concurenți: Cristian Sanda, Dragoș Chircu, Iuliana Pușchilă și Ștefan Stan. Acesta din urmă, antrenat de Smiley, a fost cel care a câștigat atunci marele premiu în valoare de 100.000 de euro. La scurt timp, artistul a fost invitat să concerteze în Piața Revoluției din Capitală, în noaptea de Revelion.

În ianuarie 2012, Ștefan Stan și-a lansat primul single, „You give me love”, în colaborare cu Alex Velea, iar apoi, piesele „Ea nu mai vine” și „Hipnotizantă”. La finele lunii mai 2013, cântărețul și-a lansat și albumul de debut, intitulat „Povestea mea”, după care a plecat într-un turneu național de promovare a noului disc. Anul trecut a revenit cu noi piese: „Leaving You” și „Ne iubim”.

La începutul lui 2015, Ștefan Stan a intrat în competiția „Ferma vedetelor”, de la ProTV, însă a fost cel de-al doilea concurent eliminat din show.

Al doilea sezon Vocea României a desemnat-o câștigătoare pe Julie Mayaya, concurentă aflată în echipa lui Horia Brenciu. Cu banii obținuți în urma acestei victorii, tânăra, care în finala show-ului a ajuns alături de Cristi Nistor, Tibi Scobiola și Vizi Imre, și-a cumpărat un apartament în Capitală.

În ce privește muzica, Julie a continuat, imediat după finala competiției de la ProTV, să urce pe scenă alături de fostul ei antrenor. De asemenea, cei doi au lansat împreună piesa „Kiss on My Lips”.

Cântăreața și-a lansat single-ul de debut, „Stay”, în ianuarie 2014. În același an a lansat și piesele „When I Come” și „Las-o așa” (feat. Blazon) și a fost distribuită în spectacolul musical „Știi ce am făcut în America?”, regizat de Mălina Andrei.

Mihai Chițu a câștigat al treilea sezon al show-ului Vocea României, fiind, de asemenea, antrenat de Horia Brenciu. Cântărețul s-a luptat în finala competiției cu Marius Marin, Adrian Nour și Sânziana Niculae.

La scurt timp, artistul a concertat în Piața Revoluției, în noaptea de Revelion. Au urmat și alte concerte, iar în martie 2014, Mihai Chițu a lansat primul lui single, „Mai mult ca ieri”. În iunie 2014, cântărețul a lansat o piesă în colaborare cu Pacha Man, „Tot ce vreau”. Câteva luni mai târziu, acesta a demarat Campania „City Session”, dedicată fanilor săi din mediul virtual, proiect ce a presupus realizarea a patru videoclipuri filmate pe străzile din București.

În martie 2005, Mihai Chițu a revenit în atenția publicului cu piesa „Joc de noroc”.

Cel de-al treilea sezon al show-ului Vocea României a adus o schimbare în ceea ce privește componența juriului. Concret, în locul lui Horia Brenciu, care a plecat la Antena 1, a venit Tudor Chirilă, solistul formației Vama. Tiberiu Albu, concurent din echipa noului jurat, a fost cel care a câștigat marele premiul în valoare de 100.000 de euro. Tânărul în vârstă de 22 de ani ajunsese în marea finală alături de Maria Hojda, Anda Dimitriu și Aliona Munteanu.

La începutul acestui an, Tiberiu a anunțat pe pagina sa de Facebook că dorește să își înființeze o formație rock, pentru care căuta colegi – un basist și un toboșar.