În perioada Sărbătorilor de Paște mâncăm friptură de miel, drob, ouă, pască, cozonac, salată de boeuf, stufat. Toate aceste preparate au un conținut ridicat de grăsime, afirmă nutriționiștii și ar trebui mâncate cu moderație și nu mai multe zile la rând.
Recomandările acestora sunt întărite și de rezultatele unui studiu recent care arată că dacă avem o dietă ce abundă în alimente grase atunci riscăm să ne punem sănătatea în pericol, scrie Daily Mail.
Cercetătorii spun că dacă avem o dietă dezechilibrată timp de cinci zile ne încetinim metabolismul. În plus, acest regim perturbă și felul în care mușchii descompun zahărul din sânge.
O astfel de dietă duce la apariția problemelor de sănătate chiar pe termen lung. Cercetătorii spun că persoanele care mănâncă timp de cinci zile alimente care au un conținut ridicat de grăsime prezintă un risc ridicat de a avea probleme cu greutatea, de a deveni obezi sau de a suferi de diabet sau boli de inimă.
„Mulți oameni au impresia că dacă vor mânca alimente ce au un conținut ridicat de grăsimi timp de cinci zile vor scăpa fără niciun fel de probleme de sănătate. Dar, de atât au nevoie mușchii tăi pentru a riposta. Acest studiu arată că organismul nostru poate reacționa dramatic la schimbările pe care le facem în dietă chiar și pentru cinci zile”, spune Matt Hulver, profesor la Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences.
O dietă echilibrată presupune ca grăsimile să se regăsească în dieta noastră în proporție de 30%, în niciun caz de 55%, așa cum se întâmplă în această perioadă a anului, din cauza preparatelor tradiționale de Paște. „Rezultatele noastre mai arată că o dietă bogată în grăsimi poate schimba metabolismul normal al unei persoane, încetinindu-l”, mai spune dr. Hulver.
Pentru a combate efectele negative ale unei diete grase este indicat să mâncăm fructe și legume, să bem apă și să facem mișcare.