În prezent, părinții pot opta să nu le facă copiilor lor anumite vaccinuri din motive religioase sau medicale, ori declarând pe proprie răspundere că se opun vaccinării, dar ei primesc în continuare alocații pentru creșterea copiilor. Însă conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare în ianuarie 2016, părinții nu vor mai primi ajutoare de la stat dacă refuză vaccinarea pe proprie răspundere.
Excepțiile existente cu privire la vaccinare pe motive medicale sau religioase vor fi menținute, dar criteriile religioase vor fi sporite, a precizat Abbott.
„Alegerea familiilor de a nu-și imuniza copiii nu este susținută de politicile publice sau de cercetări medicale, iar astfel de acțiuni nu ar trebui suportate de contribuabili sub forma alocațiilor pentru copii”, a declarat premierul Tony Abbott, într-un comunicat comun cu ministrul pentru Servicii sociale, Scott Morrison.
Mii de familii ar putea pierde ajutoarele sociale, în condițiile în care Guvernul australian estimează că peste 39.000 de copii cu vârsta sub șapte ani nu au fost vaccinați din cauza obiecțiilor părinților.
Numărul copiilor australieni care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei sau altor boli aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit Guvernului.
Campaniile împotriva vaccinării s-au intensificat recent în statele occidentale, părinții considerând că vaccinurile cauzează autism.
În urma acestui anunț, peste 7.000 de persoane au semnat o petiție împotriva acestei reforme.