Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale

Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale
Publicat: 14/04/2015, 19:02

Potrivit proiectului discutat, marți, la ședința grupului deputaților PSD, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizație urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Cuantumul îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizația se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată. Indemnizația de parlamentar se cumulează cu cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat. Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în MO”, se arată în proiect.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre inițiatorii proiectului, a precizat că este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opoziție. El a arătat că prin acest proiect „se dorește să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile și salariile”.

„Acest proiect este inițiat de peste 250 de deputați și senatori și se înscrie în logica de până acum de a repara ce s-a stricat în guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, să readucem situația care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăierea pensiilor și a salariilor. Formula de calcul este o formulă ușoară, care a izvorât din experiența UE, care înseamnă un procent de 0.55% din indemnizația lunară a unui deputat sau senator. Ea rezultă în acest sens nivelul indemnizației din produsul de acest procent de 0,55% și numărul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizația brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puțin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Și în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE și deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează”, a explicat Daea.

El a mai arătat că, în prezent, indemnizația de parlamentar „nu este purtătoare de spor de vechime”, motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege „pune în accord lucrurile”.

„Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizația unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizația existentă acum pensia este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care îl influența sporul de vechime”, a mai spus Daea.

El a adăugat că actul normative este în lucru și că impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.

„Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 și ceva.Din evidențele noastre erau 120 de pesnionari în 2010, acum sunt 110”, a spus Daea.

El a mai arătat că mai are puțin și iese la pensie și beneficiază de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. „Eu mai am puțin și sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni și 5 zile de contribuție, primesc o contribuție de 2.500 de lei, la care se adaugă aceasta de 4.000. Sunt 15 ani în care eu nu am beneficiat de spor de vechime”, a explicat Daea.

El a menționat că sunt și alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justiție sau aviatorii.

„Sunt și alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justiție și aviatorii. La toți, la rând, am intervenit prin această recalculare astfel încât să aducem pensile la nivelul din 2010”, a adăugat Daea.

El a precizat că și parlamentarii din opoziție au semnat proiectul, care urmează să fie depus când va fi finalizat.

„Binențeles că opoziția a semnat. Sunt peste 260 de semnături și peste 87 de semnături de la opoziție.Actul normative este în dezbatere și vom avea și punctul de vedere al Guvernului și poziția miniștrilor de resort. Îl depunem după ce îl vom termina”, a adăugat Daea.

Parlamentarii nu sunt la prima inițiativă de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe această temă a fost discutat la Comisia de muncă a Camerei Deputaților, dar a fost uitat după ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că nu susține proiectul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Greva angajaților de la Boeing continuă