Întrebat, într-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce părere are despre răpirea unui cetățean român pe 4 aprilie, Etienne Traore, președintele interimar al Partidului pentru Democrație și Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: „Cred că vor urma și alte răpiri. Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de rețele tuarege, că încearcă să destabilizeze situația din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul președinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării”.
„Blaise Compaoré are atât de multă ură încât nu poate sta în Coasta de Fildeș urmărind cum este guvernată țara lui fără el. Nu poate suporta faptul că foștii săi colaboratori i-au luat locul. Am fi prea naivi să credem că acest domn stă liniștit acolo. Are în mână două pârghii: cea a destabilizării sociale și a destabilizării militare”, adaugă Etienne Traore.
Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent și acuzat că ar fi un membru influent al organizației teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai președintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, în ultimii ani, în eliberarea unor occidentali răpiți de AQMI.
Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaoré, fostul președinte din Burkina Faso înlăturat de la putere în octombrie 2014, după proteste violente, și refugiat în Coasta de Fildeș.
Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetățean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso și Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit și dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mișcarea pentru Unicitate și Jihad în Africa de Vest (MUJAO), activă în Mali, sau din Al-Qaida în Maghrebul Islamic. Nicio organizație teroristă nu a revendicat răpirea cetățeanului român.
Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidențială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt și alte forțe speciale africane, în cadrul Operațiunii Barkhane. Acțiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali și Niger, în cadrul Operațiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistența Franței. La Operațiunea Barkhane participă forțe din Franța, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger.