Vital Yurchanka a condus cândva un magazin de pantofi, în orașul său natal, Homel, din sud-estul Belarusului, dar criza economică i-a adus falimentul. Potrivit unei noi legi, Yurchanka ar trebui să plătească anual statului suma de 245 dolari, scrie theguardian.com. La nivel local, inițiativa este denumită „legea paraziților sociali” și a stârnit nemulțumirea în rândul cetățenilor care încearcă să supraviețuiască de la o zi la alta. Anterior, criticii au spus că legea criminalizează șomajul.
Pentru Yurchanka, decretul seamănă cu unul din era sovietică, când „paraziții” erau aspru pedepsiți, deoarece „fiecare persoană aptă din punct de vedere fizic are datoria să lucreze și să ajute la construcția societății comuniste utopice”.
„Ne-am întors în anul 1937. Mergi la muncă sau te vom obliga noi să o faci”, a declarat șomerul Vital Yurchanka. „Cred că oamenii se vor revolta și au tot dreptul din lume”.
Legea a fost implementată la începutul lunii de președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko și are menirea „de a-i stimula pe cetățenii apți din punct de vedere fizic să muncească și să își îndeplinească obligația constituțională de a participa la finanțarea cheltuielilor de stat”.
Adulții care nu vor acoperi taxele aferente unui număr de 183 de zile lucrătoare pe an vor fi amendați. Dacă nu își vor plăti contravențiile, aceștia vor ajunge la închisoare și vor face muncă în folosul comunității.
Potrivit legii, unele categorii de cetățeni sunt „iertate”, precum elevii și studenții, părinții cu mai mult de trei copii, minorii și pensionarii. Yurchanka a lansat o petiție online pe site-ul Change.org, prin care cere ca legea controversată, îndreptată împotriva „paraziților societății”, să fie eliminată.
Semnatarii afirmă că legea încalcă Constituția, care protejează interesele economice ale cetățenilor și interzice munca în folosul comunității, fără un ordin judecătoresc. Petiția a fost semnată până acum de peste 25.000 de persoane.
„Deci o femeie care are trei copii este bună, în timp ce una cu doi copii, care îi crește cum se cuvine, este un parazit social?”, se întreabă un semnatar.
„Cum poate fi adoptată o asemenea lege, dacă nu sunt joburi în țară?”, scrie un alt critic al lui Lukașenko. Criticii pun la dispoziție și un hashtag, #придумайналогдлÑбеларуÑи („gândiți-vă la o nouă taxă pentru Belarus”), care ironizează inițiativa guvernului. La rândul său, contul de Twitter @Belaruski_front a sugerat ca nou-născuții să fie impozitați, deoarece „sunt noi contribuabili și casieria este la etajul 1”.