Neprezentarea lui Gelu Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la audierile din cadrul comisiei de buget a Senatului a stârnit valuri de nemulțumiri atât în rândul senatorilor puterii, cât și în opoziție. Mai mult, membrii comisiei de buget cer acum revocarea lui Diaconu de la conducerea ANAF.
După ce a fost lăsat să aștepte aproape o oră, președintele comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcaș, a susținut că Gelu Diaconu a sfidat comisia parlamentară.
„Bineînțeles că m-a deranjat, e o sfidare a unei comisii parlamentare. Prin răspunsul pe care l-a dat surprinde și mai tare în mod negativ. Nu poate să spună că nu are nicio legătură cu Codul fiscal, că inițiator e Ministerul de Finanțe. Dar ANAF din ce minister face parte? Iar acțiune de imagine nu e în niciun caz, altcineva face acțiuni de imagini. Faptul că nu a venit este spre răul instituției, că astfel s-ar fi lămurit niște probleme. Iar comunicatul dat de dânsul este și mai grav”, a declarat Arcaș pentru gândul.
Întrebat ce decizie a fost luată după ce s-a constat neprezentarea șefului ANAF la audieri, președintele comisiei a spus că a făcut o informare către premierul Victor Ponta.
Bota, PSD: „A fost o inconștiență, ține de cât de mult ți s-a urcat funcția la cap”
La rândul lui, senatorul pesedist Sorin Bota susține că gestul lui Gelu Diaconu a fost unul de „inconștiență” și că ține de cei șapte de acasă și de „cât i s-a urcat funcția la cap”.
„A fost un gest de inconștiență a unui cetățean care ocupă o funcție în statul român și care ignoră prevederile legislative și constiutționale prin care Parlamentul poate să ceară oricui cu o funcție publică să se prezinte la audiere la comisie. Faptul că a refuzat o solicitare instituțională este o problemă foarte gravă. Maniera civilizată sau mai puțin civilizată a acestui cetățean de a se exprima sau nu e o chestiune legată de șapte ani de acasă, de câtă școală ai făcut, de cât de tare ți s-a urcat la cap funcția pe care o ocupi. Acțiunile noastre pot fi și neavenite, dar sunt perfect regulamentare și legale. Neprezentarea lui era obligatorie”, a spus Bota pentru gândul.
Mai mult, întrebat dacă vor cere revocarea lui Gelu Diaconu din funcția de președinte ANAF, senatorul PSD a spus că, în cadrul comisiei, deja s-a luat această decizie.
Bălu, PNL: „Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenților”
Șeful ANAF nu are susținere nici din partea liberalilor, deși cândva a fost membru PNL. Senatorul liberal Marius Bălu s-a arătat și el deranjat de lipsa lui Diaconu de la audieri, catalogând atitudinea lui drept „profund arogantă specifică incompetenților”.
„M-a deranjat, mai ales că cu o zi înainte ni s-a spus foarte clar că va participa. Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenților. Nu este vorba de niciun orgoliu, ci de a se respecta instituția Parlamentului. Lipsa dânsului de la audiere arată că nu a respectat Parlamentul și că habar n-are ce este în Codul de procedură fiscală”, a precizat Bălu, contactat de gândul.
Pe de altă parte, deși l-ar vrea schimbat din funcție, senatorul PNL susține că „ar bate la uși închise”.
Cum le-a dat cu flit Gelu Diaconu senatorilor: „Convocarea mea este neavenită”
Gelu Ștefan Diaconu a fost chemat la ședința de joi a comisiei de buget a Senatului, pentru a explica de ce „închide cofetării pentru 5 lei” și pentru dezbateri privind noul Cod fiscal. Deși inițial anunțase că va participa la ședință, senatorii din comisia de specialitate l-au așteptat degeaba aproape o oră. Gelu Diaconu nu s-a prezentat și, mai mult, nici nu a mai răspuns la telefon.
Reacția lui a venit abia după câteva ore, „din respect față de instituțiile democratice ale statului și opinia publică”, și i-a enervat și mai tare pe parlamentari. „Convocarea mea la comisie este neavenită”
El a precizat că o discuție pe tema controalelor Fiscului nu ar fi oportună, precizând că informațiile privind închiderea unor agenți economici pentru „2 -3 lei” sunt „pure invenții”. „Orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituții care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exercițiu de imagine”, susține Diaconu.
Mai mult, Diaconu a mai transmis și că ANAF a participat la dezbaterile din Parlament pe tema proiectului Codului de procedură fiscală prin specialiști desemnați de conducerea ANAF.
„Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului (Finanțelor n.n.) de un alt secretar de stat prezent în toate situațiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele și cu privire la experții noștri care vor asigura suportul de specialitate”, mai arată comunicatul ANAF.