„Șase persoane au fost ucise și peste 5.000 de străini au fost strămutați, dintre care refugiați și solicitanți de azil din provincia Kwazuvu-Natal, din cauza atacurilor xenofobe care au loc de trei săptămâni în Africa de Sud”, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwrads, în cadrul unei conferințe de presă, la Geneva, relatează AFP în pagina electronică și TV5MONDE.
„Majoritatea sunt originari din țări africane. Majoritatea sunt solicitanți de azil. Majoritatea vin din Mozambic, Malawi și Zimbabwe”, a precizat o purtătoare de cuvânt a UNHCR, Karin de Gruijl.
Aproximativ 50 la sută dintre imigranții care au fugit de violențe „nu au documente”, adică au intrat în mod ilegal în Africa de Sud, a anunțat ea.
„UNHCR este foarte preocupat. Am salutat răspunsul Guvernului (sud-african), care încearcă să calmeze situația și să furnizeze ajutor celor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele”, a anunțat Edwards.
„Cei care sunt afectați de aceste atacuri xenofobe sunt refugiați și solicitanți de azil care au fost obligați să fugă din propriile case din cauza războiului și persecuțiilor. Ei se află în Africa de Sud pentru că au nevoie de protecție”, a subliniat el.
Agenția ONU pentru refugiați a trimis o echipă la Durban, în sud-estul Africii de Sud, pentru a evalua situația.
Refugiații au fost adăpostiți în patru centre, dar noi centre de adăpost sunt necesare, a avertizat UNHCR.
Un prim grup de refugiați – 1.400 de persoane, majoritatea bărbați – a fost instalat la un complex sportiv din Chatsworth, o suburbie a Durbanului.
De asemenea, 300 de persoane au fost adăpostite la Isipingo, iar altele 450 la Greenwood Park. Încă 1.500 de persoane au fost adăpostite la Phoenix.
Condițiile de viață din aceste centre sunt „elementare” și necesită ameliorate pentru a răspunde nevoilor sanitare, a explicat Edwards.
Alți străini s-au refugiat în moschei, biserici și diverse clădiri.
Șaizeci și două de persoane au murit, iar alte zecii de mii au fost strămutate în 2008, când au avut loc cele mai grave violențe xenofobe din Africa de Sud.