Rezultatele unui studiu recent sugerează că stresul de a crește în sărăcie poate afecta dezvoltarea creierului unui copil chiar înainte de naștere. Chiar o mică diferență între veniturile familiilor poate duce la diferențe de dezvoltare ale creierului copiilor, notează Daily Mail.
Foto: Daily Mail // Cum arată ceierul unui copil în funcție de cât câștigă părinții lui
Oamenii de știință au bănuit de mult că abilitățile cognitive și comportamentul unui copil sunt influențate de statutul socioeconomic, în particular în cazul celor foarte săraci. Motivele acestei conexiuni nu au fost niciodată clare, deși stresul din mediul familial, alimentația deficitară, expunerea la chimicale industriale (cum ar fi plumbul) și lipsa accesului la o educație bună sunt considerate adesea ca posibili factori.
O echipă de cercetători condusă de neurocercetătorii Kimberly Noble (Universitatea Columbia, New York) și Elizabeth Sawell (Spitalul pentru Copii Los Angeles, California), a analizat bazele biologice ale acestor efecte. Astfel, experții au scanat creierele a aproximativ 1.100 de copii, adolescenți și tineri adulți din câteva orașe americane. Deoarece oamenii cu venituri scăzute din SUA sunt mai susceptibili de a proveni din grupuri etnice minoritare, echipa a făcut harta genetică pentru origine a fiecărui copil și au adjustat calculele astfel încât efectele sărăciei să nu fie denaturate de micile diferențe de structură a creierului dintre grupurile etnice.
Cercetătorii au observat că minorii care proveneau din familii care aveau un venit mai mic de 25.000 de dolari pe an aveau creierul mai mic cu 6% față de copiii care proveneau din familii ale căror venituri erau de 150.000 de dolari pe an.