Traian Băsescu a declarat, la Conferința Regională „Sud-Est” a PMP, defășurată sâmbătă la Galați, că a văzut poziția lui Victor Ponta privind amenințarea șefului Statului Major al armatei ruse la adresa României, afirmând că premierul a răspuns „cam pe același ton și cu cuvintele” pe care le utiliza el când era vorba de Ucraina, nu de România.
„Am observat, sigur nu-i momentul unei critici pe această temă, dar am observat decalajul de înțelegere. Am văzut poziția premierului Victor Ponta legată de amenințarea pe care a făcut-o șeful Statului Major al armatei Federației Ruse la adresa României, că este țintă pentru armata Federației Ruse. Și el a răspuns cum răspundeam – cam pe tonul și cu cuvintele pe care le utilizam eu când era vorba de Ucraina și nu de țara ta. Sigur, plagiatorul rămâne tot plagiator. Marea problemă este că atunci când vorbești de Ucraina – e un stat în afara NATO, un stat care nu era statul român și un stat pe care noi tot timpul l-am considerat mult mai puternic decât noi din punct de vedere militar. Iar reacțiile pe care eu le aveam la vremea la care Federația Rusă susținea separatiștii din estul Ucrainei, cum îi susține și acum, erau reacții politice care nu necesitau alt tip de reacție”, a spus Traian Băsescu.
El a mai spus că șefului Statului Major al armatei ruse nu ar fi trebuit să i se răspundă cu declarații, ci cu anunțuri care să arate că „s-a mărit bugetul Apărării cu încă 0,2%”.
„Când șeful Statului Major al armatei Federației Ruse nominalizează România ca țintă nu i se răspunde cu declarații, ci cu anunțuri – se anunță că s-a mărit bugetul Apărării cu încă 0,2%. Ăsta este un răspuns de stat responsabil care reacționează la amenințare. Nu ai de ce sa intri în dispute cu șeful Statului Major al armatei Federației Ruse, ci pur și simplu anunți că îți mărești capacitatea de apărare prin finanțare suplimentară. Este o observație pe care o fac ca om bântuit de multe experiențe în cei zece ani cât am fost președintele României”, a mai spus Traian Băsescu.
Președintele Traian Băsescu s-a aflat, sâmbătă, la Galați, unde a paticipat, ca invitat, la Conferința Regională „Sud-Est” a PMP, eveniment la care au fost prezenți delegați din județul Galați, cât și din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău și Vrancea.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că România este o țară sigură, pentru că nu este singură, ci în alianță cu alte țări puternice și democratice, ca reacție la afirmații ale unor oficiali ruși privind sistemul antirachetă NATO, adăugând că nu acceptă amenințări care sunt injuste și cu totul deplasate.
„România este o țară sigură, pentru că nu este singură. Suntem într-o alianță cu alte țări puternice și democratice, care împărtășesc aceleași valori ca și noi. Avem și obligații, cheltuim mai mult pentru armată și pregătim militarii. Nu accept amenințări care sunt total injuste și cu totul deplasate”, a spus Ponta, aflat la Beclean, în județul Bistrița-Năsăud.
Joi, premierul Victor Ponta a postat un mesaj în care arăta că respinge amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse, privind țările care vor găzdui sisteme antirachete ale NATO, și afirma că acestea nu intimidează autoritățile române și nu schimbă strategia României. „Resping categoric amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse! Nu ne intimidează și nu ne schimbă strategia!”, scria Ponta pe Twitter.
Șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat că țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ținte prioritare ale Rusiei.
„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacției militare a Rusiei”, a atras atenția Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România și Bulgaria reprezintă o amenințare pentru țara sa.