Prima pagină » Știri externe » Iese Grecia automat din zona euro dacă intră în incapacitate de plată? Vicepreședintele BCE explică situația

Iese Grecia automat din zona euro dacă intră în incapacitate de plată? Vicepreședintele BCE explică situația

Iese Grecia automat din zona euro dacă intră în incapacitate de plată? Vicepreședintele BCE explică situația
Intrarea în incapacitate de plată a Greciei nu atrage în mod "automat" ieșirea din zona euro a statului elen, a declarat vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, în condițiile în care guvernul de la Atena riscă să rămână fără fonduri pentru plata tranșelor către FMI din luna mai.

„Sunt convins că nu va exista o ieșire a Greciei din zona euro. Tratatul nu prevede că o țară poate fi legal și formal exclusă din zona euro”, a afirmat Constancio, potrivit MarketWatch.

De asemenea, vicepreședintele BCE a precizat că, în cazul în care guvernul de la Atena intră în incapacitate de plată față de unul dintre creditorii săi internaționali, Grecia nu va ieși în mod „automat” din zona euro.

Președintele BCE, Mario Draghi, a respins sâmbătă speculațiile privind o posibilă ieșire a Greciei din zona euro și a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.

Constancio s-a referit și la posibilitatea introducerii controalelor asupra capitalului băncilor grecești, în condițiile în care instituțiile bancare se confruntă cu ieșiri importante de capital. În acest sens, vicepreședintele BCE a afirmat că o astfel de măsură trebuie să fie cerută de guvernul de la Atena și aprobată de Comisia Europeană.

Oficialul BCE a reamintit cazul Ciprului, stat care a implementat aceste controale în urmă cu doi ani, fără ca această acțiune „să ducă la ieșirea din zona euro”.

Guvernul de la Atena riscă să rămână fără bani și să nu-și mai poată plăti datoriile pe care trebuie să le achite Fondului Monetar Internațional (FMI) în lunile mai și iunie, în lipsa unei finanțări suplimentare din partea creditorilor externi.

Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze în luna mai două tranșe din împrumutul luat de la FMI, în valoare totală de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, dată la care Grecia trebuie să plătească 760 de milioane de euro către FMI.

În aceste condiții, guvernul elen a emis luni un ordin prin care obligă instituțiile statului să își transfere rezervele de numerar la banca centrală. Decizia de a confisca, practic, rezervele de numerar depozitate în prezent la băncile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat două persoane apropiate situației.

Grecia mai poate accesa o tranșă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE și BCE, însă creditorii țării au condiționat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra și mai mult populația.

Miniștrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaționali în luna februarie, întrucât măsurile propuse nu sunt suficient de concrete.

Noile propuneri ale guvernului elen vor fi analizate la o întâlnire a miniștrilor de finanțe ai statelor din zona euro la Riga, în Letonia, pe 24 aprilie.

Citește și