Reacția senatorului care vrea să-i scape de arest pe corupți, după criticile CSM: „Ce ați scris aici este de o crasă incompetență și aroganță inexplicabilă”

Reacția senatorului care vrea să-i scape de arest pe corupți, după criticile CSM: „Ce ați scris aici este de o crasă incompetență și aroganță inexplicabilă
Publicat: 21/04/2015, 14:52

Proiectul senatorului PSD Șerban Nicolae, care aduce modificări importante Codului de procedură penală, scăpându-i practic pe politicienii corupți de arest, a fost amânat, din nou, pentru o săptămână, de comisia juridică. La dezbaterile din cadrul comisiei însă, mai important a fost schimbul de replici acide dintre inițiatorul Șerban Nicolae și reprezentata Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Andreea Uzlău. Senatorul i-a acuzat pe magistrați de „aroganță și incompetență”.

În proiectul de lege depus, Șerban Nicolae a propus ca încătușarea să fie interzisă atunci când se dispun măsuri preventive, cu excepția cazurilor de violență. Referitor la acest punct, CSM a spus că regimul încătușării este deja prevăzut în legea 254/2013, cea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.

„Ceea ce CSM a scris aici este de o crasă incompetență, incalificabilă incompetență. Eu nu vorbesc despre persoane condamnate care sunt reținute sau arestate preventiv în alte cauze. Să fiți foarte sănătoși, nu puteți să spuneți la propunerea mea că dvs aveți în vedere altceva. Ceea ce mi-a trimis CSM la propunerea mea este de o crasă incompetență, ca să nu spun că e o formulă de aroganță absolut inexplicabilă față de o propunere legislativă făcută de un senator în limitele constituționale. Eu, din politețe, am vrut să consult și CSM. Dvs. mi-ați trimis în bătaie de joc[…]”, a spus, nervos, Șerban Nicolae.

La rândul ei, reprezentanta CSM a încercat să-i explice senatorului și punctele de vedere ale magistraților.

„Să păstrăm limitele discursului instituțional. Nu putem vorbi despre incomeptență când facem observații tehnice. V-aș ruga să aveți în vedere toate aspectele”, a răspuns reprezentanta CSM la dezbateri,judecătoarea Andreea Uzlău.

Nici de această dată, Șerban Nicolae nu a dat dreptate CSM-ului, ci a continuat să critice pozițiile pe care le-a avut instituția, spunând că CSM „îi ironizează și îi ia în băscălie”.

„Ați explicat prost. Dacă erați așa deștepți, ați fi observat că lucrurile alea care au fost deja declarate neconstituționale… Nu mai îmi dați lecții, vă rog eu foarte mult. Articolul pe care l-ați citat nu există. Puțin îmi pasă ce aveți dvs în vedere, eu nu mă refer la persoane condamnate.[…] Eu m-am bătut atunci când a ieșit legea CSM să aibă independență și să fie garantul independenței justiției, dar observ că dvs ne ironizați, ne luați în bășcălie și ne mai și certați”, a continuat Șerban Nicolae.

După o dezbatere de aproape două ore, proiectul a fost amânat, din nou, pentru săptămâna viitoare. Deși președintele comisiei juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, a propus ca proiectul să fie respins, dându-i posibilitatea lui Șerban Nicolae de a reveni cu aceleași amendamente la un proiect al Guvernului care vizează modificarea Codului penal, senatorii juriști au decis să-l lase pe inițiator să-și corecteze proiectul de lege până marțea viitoare.

„Aș fi de acord ca Guvernul să facă amendamente la proiectul meu”, a replicat inițiatorul.

Prin amendamentele pe care le aduce Codului de Procedură Penală, senatorul PSD Șerban Nicolae ar fi împărțit arestul preventiv în arest la domiciliu și arest sever. Pentru a ajuns în arest sever însă, procedura ar fi mult îngreunată și nu s-ar mai aplica persoanelor suspecte de fapte de corupție decât dacă ar avea antecedente penale.

Încarcerarea în arestul poliției devine practic imposibilă, înainte de judecarea definitivă a cazului, în condițiile în care proiectul prevede ca măsura să fie dispusă fie dacă s-a săvârșit o infracțiunii contra vieții sau una pentru care pedeapsa este de 10 ani, dar cel vizat are antecedente penale. Cu excepția luării de mită, infracțiunile de care sunt acuzați majoritatea politicienilor – trafic de influență, abuz în serviciu sau dare de mită – au pedepse prevăzute de Codul Penal de până la 7 ani.

În plus, Șerban Nicolae s-a pronunțat ferm împotriva încătușării atunci când persoana în cauză nu este condamnată. „Încătușarea unei persoane față de care s-a dispus o măsură privativă de libertate trebuie să fie o măsură de excepție.E o formă de umilire”, a mai spus Șerban Nicolae.

VEZI AICI PROIECTUL INTEGRAL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Test de cultură generală. Ce obicei alimentar ciudat avea Charles Darwin?