Prima pagină » Magazin » Fotografii inedite cu părintele Arsenie Boca

Fotografii inedite cu părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a fost urmărit pas cu pas de angajații Securității, care l-au și fotografiat. Astfel, din perioada îndelungatelor filaje datează mai multe fotografii rare, care îl înfățișau pe fostul preot în haine civile.

În câteva fotografii, părintele Arsenie Boca este înfățișat purtând haine civile. Din 1959 și până la moartea sa, în 1989, duhovnicului i-a fost interzis să mai îmbrace straiele preoțești scrie Adevărul.

Arsenie Boca a rămas în atenția Securității și a fost subiectul a trei dosare informative întocmite pe baza mărturilor depuse de cei care îl urmăreau și a filajelor. Câteva dintre fotografiie care îl înfățișează în haine de oraș au fost realizate de securiștii care îl urmăreau și depuse la dosarul de urmărire din 1962.

„Obiectivul „Bratu”, cum era numit Arsenie Boca în timpul filajului, a fost urmărit zilnic în perioada 21 august – 9 septembrie 1962. Acțiunea s-a desfășurat pas cu pas, notându-se orice amănunt orice gest făcut de obiectiv: „La ora 17.20, Bratu a ieșit de acasă, având asupra sa o servietă de culoare neagră și a mers spre Strada Litovoi Voievod, Șos. Armatei Sovietice și din stația ITB Teiul Doamnei s-a urcat în tramvaiul I, cls. II. A scos un bilet de 0,25 lei și a ocupat loc pe partea stângă a vagonului, iar la stația Bărăției Bratu a coborât din tramvai și a mers pe Calea Moșilor, Bd. 1848, oprindu-se în fața magazinului cu autoservire, unde întâmplător s-a întâlnit cu un individ (popă) cu care a discutat circa două minute, după care s-au despărțit”.

Interesant este faptul că, încă de la filajul din 22 august, obiectivul și-a dat seama că este în atenția permanentă a Securității, deoarece chiar lucrătorii operativi constatau cum „Bratu se uită de două ori înapoi” sau „a privit în urma sa”. Toate persoanele cu care Arsenie Boca intra în legătură și erau filate aveau să fie identificate și verificate în evidențele Securității, potrivit unei adrese a Direcției a VII-a către Direcția a III-a din dată de 29 octombrie 1962″, informa Adrian Nicolae Petcu, autorul studiului „Părintele Arsenie Boca în percepția poliției politice din România”, realizat pe baza documentelor de la CNSAS.

Citește și