„Sunt extrem de interesant în investigarea meciului Dinamo București – Lazio Roma. Pentru noi, meciul fiind organizat sub egida UEFA va fi analizat îndeaproape. Meciul trebuie anchetat de autoritățile judiciare, pentru că UEFA și FRF nu au capacitatea legală pentru a ancheta. Din păcate este o situație foarte delicată, care afectează fotbalul românesc. Trebuie să vă faceți timp să investigați și să vă asigurați că nu se fac greșeli. Nu uitați că este o problemă internațională, că sunt oameni implicați, așa cum s-a întâmplat în Moldova și Singapore, săptămâna trecută”, a declarat Dhont, care a participat la seminarul „Fotbal curat”, organizat de FRF la București.
Oficialul UEFA s-a declarat conștient de problemele pe care fotbalul românesc le are în ceea ce privește aranajrea meciurilor din primele două eșaloane valorice: „Suntem aici pentru a ne întâlni cu FRF, dar și pentru a informa procuratura și autoritățile publice în cazurile de trucare a meciurilor din Europa. Sunt unele probleme cunoscute și în România. Am venit aici pentru a acorda ajutor tuturor instituțiilor, să le prezentăm cum funcționează meciurile aranjate pentru pariuri. Am discutat și despre măsurile care ar trebui luate de FRF în aceste cazuri. Suntem conștienți de problemele pe care le aveți aici în prima și a doua ligă. Au fost semnale transmise de UEFA către FRF în ceea ce privește anumite meciuri. Nu ne confruntăm cu jucătorul mediu care vinde un meci, iar vecinul său pariază pe primul corner, ci ne luptăm cu crima organizată, cu bande criminale din Osetia, Albania, țări care sunt implicate și în traficul de persoane și de spălare de bani.
La seminarul organizat de FRF a participat și Andreas Holzer, șeful Biroului de Crimă Organizată din Austria, care a condus ancheta denumită „Operațiunea RINAS”, cea mai mare investigație în zona meciurilor aranjate pentru pariuri din Austria.
„În 2012, după cazurile de trucare de meciuri din Austria, am creat un departament specializat în cadrul Biroului de Crimă Organizată din Austria. Eforturile au dus la anchetarea celui mai mare caz de corupție din Austria. Opt oameni implicați în peste 20 de meciuri aranjate din 2004 până în 2013 au fost condamnați la 25 de ani de închisoare în total. Am lucrat îndeaproape cu Interpolul”, a declarat Holzer.
Șeful Departamentului de Integritate din cadrul FRF, Costin Negraru, a declarat că în ultimii doi ani și jumătate au fost aproape 20 de sesizări în ceea ce privește meciuri trucate din România, fără a face precizarea dacă acestea erau din prima sau a doua divizie.
DNA a deschis dosar penal pe subiectul meciului Dinamo-Lazio, disputat în august 2007 în preliminariile Ligii Campionilor, în urma declarațiilor care indică aranjarea meciului, apărute în ProSport.
În prima parte a lunii ianuarie, ProSport a demarat o anchetă jurnalistică sub numele „Dosarul Dinamo-Lazio”, având la bază informații în exclusivitate despre partida decisivă pentru calificarea în grupele Champions League din sezonul 2007-2008. După ce în tur scorul fusese 1-1, partida decisivă a fost pierdută de Dinamo, la București, cu 1-3, în condiții care indică un aranjament al meciului, potrivit declarațiilor obținute de ProSport.
„Blaturile să făceau la București, la hotelul unde stăteau oaspeții. Cu puțină tocmeală, ieșea un preț bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: «Băieți, dați-vă la o parte!» E posibil să fi fost și o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză și să câștige Lazio. Dinu și Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Prețul a fost vânzarea lui Radu Ștefan, care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine și a ieșit din el un jucător bun”, a dezvăluit pentru ProSport Vladimir Cohn, acționar la Dinamo.
Întrebat dacă suma de transfer a lui Radu Ștefan a fost cea apărută în media, împrumut pe un milion de euro plus 3,5 milioane la transferul definitiv, antrenorul Mircea Rednic, care a stat pe banca lui Dinamo la meciul cu Lazio, a spus că valoarea tranzacției a fost mult mai mare: „Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur.”
La doar două săptămâni după apariția articolului, pe 27 ianuarie 2015, DNA a deschis dosar penal pe acest subiect, pornind de la faptele semnalate în materialul ProSport.
Cazul a intrat și în atenția forurilor de specialitate internaționale. Imediat după apariția articolului ProSport, oficiali ai Federației Române de Fotbal anunțau că UEFA a deschis o anchetă.