Bacșișul va fi impozitat cu 16% și va figura pe o notă de plată distinctă. Pe scurt, un client va primi nota de plată la restaurant, o va achita, iar apoi va decide dacă dorește sau nu să lase bacșiș. Dacă vrea să o facă, va trebui să primească de la ospătar un bon pe care să figureze suma de bani pe care a lăsat-o bacșiș.
Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului.
Potrivit documentului, firmelor le este interzis să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal și contabil, se evidențiază pe un bon fiscal distinct.
Companiile trebuie să stabilească totodată, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.