Ion Iliescu a urmat doar pe jumătate calea aleasă de fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, de a recunoaște că a permis CIA să opereze o închisoare secretă pe teritoriul țării sale, el recunoscând doar că a aprobat „un spațiu” pentru CIA, iar că de detalii s-a ocupat consilierul său pe siguranță națională, fostul șef al SIE Ioan Talpeș, conform Der Spiegel.
În decembrie 2014, după ce Senatul SUA publica Raportul privind închisorile secrete CIA, Iliescu a negat că știe ceva: „Nu pot să comentez ceva fără documente de față. Nu am avut cunoștință de așa ceva. Nu m-am întâlnit cu această problemă și comentarii pe baza unor fapte necunoscute și fără dovezi nu pot să fac”.
România a negat permanent, la nivel oficial, că CIA ar fi operat o astfel de închisoare în România, unde au fost torturați suspecți de terorism, chiar și după ce în 2007 un raport al lui Dick Marty din partea Comisiei Europene a arătat că în Polonia și România au existat astfel de centre de detenție, ba chiar și după ce, în decembrie 2014 Senatul Congresului SUA a publicat un raport de sute de pagini în care arăta că CIA a operat astfel de închisori, inclusiv în România (cu numele de cod Black – Negru), unde a torturat și a folosit metode brutale de interogare pe mai mulți suspecți de terorism.
Vinerea trecută, președintele Traian Băsescu a declarat și el că „nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”.
Comisia de anchetă a Senatului României a concluzionat în 2008, după ce a funcționat începând din 2006, că nu există dovezi că au existat zboruri operate CIA, cu prizonieri care să fie interogați în închisori secrete și că nu există dovezi că o astfel de închisoare a existat.
Și astăzi, după ce Ion Iliescu și Ioan Talpeș au vorbit pentru Der Spiegel că o astfel de închisoare a CIA a existat în România între 2003 și 2006, lucru văzut de cei doi foști oficiali români ca un gest de curtoazie față de SUA în perioada de pre-aderare a României la NATO, unii foști membri ai comisiei care au anchetat cazul, contactați de gândul, își mențin verdictul: nu există dovezi.
Norica Nicolai: Ce a spus Iliescu „nu are valoare de recunoaștere”
Președinta Comisiei parlamentare care a anchetat subiectul presupusei închisori CIA în România, eurodeputata PNL Norica Nicolai, la vremea respectivă senator PNL, spune că Ion Iliescu nici măcar nu a recunoscut că a existat o închisoare CIA, ci a vorbit doar despre un birou. Nicolai spune că senatorii s-au bazat atunci pe documentele puse la dispoziție de autorități despre planurile de zbor ale avioanelor suspectate că ar fi fost operate de CIA și că toate aceste instituții au negat că ar fi existat o închisoare CIA pe teritoriul României.
„Domnul Iliescu a spus că a existat un birou al CIA în România, nicidecum o închisoare. Ne spune că CIA a colaborat cu România. E un lucru absolut normal, în măsura în care SUA au un parteneriar strategic cu România. Faptul că serviciile de informații colaborează în combaterea terorismului sau pe criminalitate organizată este un lucru firesc. Bănuiesc că a existat o înțelegere între statul român și cel american în ce privește această colaborare. Nu are niciun fel de valoare de recunoaștere (că a exista o închisoare – n.r.), pentru că e foarte firesc, nu numai România, ci și alte state au colaborat cu serviciile de informații. Acum nu știu care este practica în această materie, dacă au birouri, rezidențe în state membre sau nu, dar asta nu înseamnă că CIA prezentă la București a dezvoltat proiecte de centre de detenție”, a declarat Norica Nicolai pentru gândul.
De aceeași părere este și fostul senator PDL Jan Vraciu, membru în Comisia care a anchetat problema, în 2006-2008, actualmente simplu membru de partid. „A fost o declarație ambiguă, în modul în care ne-a obișnuit Ion Iliescu, care de fapt nu spune nimic și totul în același timp. Fiecare a înțeles ce vrea și ce-i convine. El a spus că a permis CIA să-și desfășoare activitatea în România, nu reiese nicăieri că au existat închisori sau centre de tortură„, a spus Vraciu, pentru gândul.
Norica Nicolai spune că atunci Comisia s-a bazat pe documentele primite de la instituțiile statului, care vizau zboruri ale unor avioane suspectate că erau operate sau închiriate de CIA și care ar fi aterizat la București sau la Baza Mihail Kogălniceanu.
„În ceea ce privește baza de la Kogălniceanu, vreau să vă reamintesc că am cerut (de la un organism de control al Uniunii Europene – n.r.) un punct de vedere și ne-au trimis toate imaginile, care excludeau prezența trupelor americane la momentul respectiv și a unor centre de detenție la Kogălniceanu. La celelalte avioane, au fost luate documentele care arătau aterizarea lor și marea majoritate erau în tranzit, pentru a pune carburant. Nu am avut niciun fel de element care să vizeze un sediu al unei închisori la București. Toate instituțiile au exclus existența unei închisori„, mai spune Norica Nicolai.
„Nici prin cap nu ne-a trecut, hai să ne ducem să vedem ce documente a produs președintele, prin consilierul personal”
Fostul senator PC Ilie Stoica, actualmente membru PNL și director în administrația locală de la Avrig, a făcut și el parte din Comisia de anchetă. El își amintește că senatorii au avut acces la toate informațiile pe care le-au cerut, despre planurile de zbor ale avioanelor suspecte că ar fi adus prizonieri CIA în România, într-o închisoare, însă aceste lucruri nu s-au confirmat.
„La momentul respectiv noi am luat o hotărâre după documentele pe care le-am văzut și de acolo nu reieșea nimic. Astăzi am aflat și eu cu stupoare că a fost o asemenea înțelegere, dar noi ca Comisie de Apărare în toate documentele pe care le-am văzut, nu am găsit nimic care să ne ducă la concluzia că a fost așa ceva în România. Atunci am avut acces la documente de zbor, ne-au pus la dispoziție și MApN, și MAI toate documentele pe care le-am solicitat, dar din niciunul nu a reieșit așa ceva. Era firesc, dacă nu ai documente pe care să bazezi ceva, decizia a fost cea care s-a comunicat atunci”, a declarat pentru gândul Ilie Stoica.
Întrebat dacă există posibilitatea ca senatorii din Comisia de anchetă să nu fi întrebat ce trebuie pentru a afla adevărul, Stoica ia în calcul așa ceva, însă se îndoiește că există vreun document care să ateste negru pe alb o închisoare CIA în România:
„Nici prin cap nu ne-a trecut, hai să ne ducem să vedem ce documente a produs președintele, prin consilierul personal (Ioan Talpeș – n.r.). Poate nici nu au produs și părerea mea este că nici nu sunt produse documente pe această temă. Ați văzut ce a spus și el, că a fost surprins, că ei au închiriat doar un spațiu. Am avut ORNISS toți membrii comisiei, nu a fost o problemă că nu aveam acces la documente secrete. S-au cerut documente, dar nu știm nici acum, domnul președinte a declarat, dar nu știu ce documente au fost încheiate”.
Fostul senator PDL Jan Vraciu își amintește și el că senatorii au audiat șefii tuturor serviciilor secrete și ai Armatei și că toți au negat.
„Atunci am audiat conducerile serviciilor de informații, ai Armatei, Statul Major General. Toți au negat, nu a existat niciun element atunci care să confirme alegațiile care se făceau atunci. Atunci nu s-a confirmat. Dacă ei au făcut atunci niște afirmații care nu erau în conformitate cu adevărul, probabil că legea reglementează și lucrul acesta„, a declarat Jan Vraciu, pentru gândul.
Adevărul, mai interesant „pentru istorici”
Foștii senatori nu consideră că ar trebui să mai există o nouă anchetă în România care să stabilească adevărul, dând de înțeles că acesta este imposibil de dovedit. Ba, spune Ilie Stoica, chiar dacă ar fi dovedit, cui ar folosi?
„Nu cred că mai trebuie să se întâmple nimic. Doar pentru istorici să mai fie ceva, dar pentru cei care trăim azi nu cred că ne ajută cu nimic să mai facem o comisie să constatăm ce? Lucrurile le-au constatat alții. Care ar fi beneficiile unei astfel de comisii dacă astăzi s-ar concluziona că a existat pe teritoriul României o închisoare CIA? Va fi o știre”, crede fostul senator Ilie Stoica.