„Colaborarea cu George Maat s-a încheiat”, a anunțat ministrul Justiției Ard van der Steur în Parlament.
Ministrul a catalogat prelegerea susținută de către Maat, un antropolog de la Universitatea Leiden din Maastricht (sud), drept „complet nepotrivită și de prost gust”.
Jurnaliști de la postul privat RTL Nieuws au participat și au relatat primii de la acest eveniment, organizat de o asociație a studenților la medicină, în timpul căruia Maat a arătat poze cu bucăți din cadavrele unor victime și a prezentat elemente din procesul de identificare.
Un purtător de cuvânt al Echipei naționale olandeze de legiști criminaliști LTFO, Thomas Aling, a declarat joi pentru AFP că Maat a fost suspendat din activitate și că se analizau măsuri împotriva lui.
„Se pare că a arătat poze care nu puteau fi arătate într-o adunare publică”, a declarat Aling.
Maat este acuzat, de asemenea, că a făcut comentarii în afara sferei sale de expertiză, și anume despre cauzele prăbușirii, despre care a spus că sunt „incorecte”, potrivit lui Aling.
Toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului care se aflau la bordul avionului de linie aparținând companiei Malaysia Airlines, majoritatea olandezi, au murit, după ce aeronava a fost doborââtă, în iulie, într-o zonă controlată de către separatiști proruși.
Prelegerea a fost susținută la începutul lui aprilie în fața a peste 150 de persoane, iar în timpul ei fost arătate poze care ar fi fost autorizate în scopuri educaționale, dacă nu ar fi fost permis accesul publicului larg în sală.
Un anunț postat pe o pagină de Facebook arată în mod clar că prelegerea a fost deschisă publicului.
Adjunctul președintelui Asociației Dezastrului Aerian MH17 Evert van Zijtveld a declarat pentru AFP că arătarea pozelor a fost „rușinoasă și foarte șocantă pentru rudele victimelor, cărora le-a amlificat durerea”.
Maat s-a apărat declarând că el a crezut că prelegerea se adresa exclusiv unor studenți la medicină.
„Se pare că au fost și alte persoane acolo, dar nu mi-am dat seama”, a spus el, citat într-un comunicat emis de către poliție.
„Îmi pare nespus de rău că am rănit sau făcut să sufere rude ale victimelor”, a spus expertul.
Autoritățile ucrainene și Occidentul afirmă că avionul a fost doborât de către separatiști proruși, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de către Rusia. Moscova respinge acuzațiile și arată cu degetul către Kiev.