Sute de oameni au murit, sâmbătă în Nepal, într-un seism cu magnitudinea de 7,8-7,9 grade pe scara Richter, produs în apropiere de capitala Kathmandu. Cutremurul a provocat o serie de avanlanșe pe muntele Everest, unde se află în expedinție cel puțin cinci români, conform Asociației Române pentru Alpinism și Explorare. Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, a anunțat pe contul de Twitter că nu a fost rănit. Un alt alpinist, Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lui se află izolată în Tabăra 1. Nu există informații despre locul în care se află, precum și despre starea celorlalți trei alpiniști: Teofil Vlad, Zsolt Torok și Justin Ionescu.
Népal : premières images amateur des ravages… by lemondefr
UPDATE 18:18 Cel puțin 10 persoane au murit în avalanșele de pe Everest cauzate de cutremur și de replicile sale.
UPDATE 17:45 Bilanțul tragediei a ajuns la peste 870 de persoane și pagube importante, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției, citat de BBC.
UPDATE 17:05 Guvernul din Nepal declară stare de urgență.
UPDATE 16:25 Bilanțul oficial depășește în acest moment 750 de morți, conform Reuters, care citează un oficial din Ministerul nepalez de Interne.
UPDATE 15:50 Asociația Română pentru Alpinism și Explorare informează, într-un comunicat de presă remis gândul, că doi dintre cei cinci alpiniști aflați în expediție pe Everest în momentul producerii cutremurelor și avalanșelor sunt în siguranță și nevătămați. Cei doi sunt Alex Găvan și Daniel Mazur. „Nu avem informații sigure despre ceilalți trei români aflați în expediții pe muntele Everest: Teofil Vlad – pe fața Nordică, Zsolt Torok și Justin Ionescu – pe fața Sudică.
Din ultimele informații primite de la ei, putem PRESUPUNE următoarele: Zsolt Torok și Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informație neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe fața Nordică a Everestului (informație neconfirmată), unde condițiile de producere a avalanșelor sunt reduse”, a informat asociația.
UPDATE 15:30 Bilanțul tragediei crește de la o oră la alta. Astfel, CNN informează că sunt cel puțin 688 de morți, în vreme ce BBC spune că sunt aproape 700, iar Associated Press dă numărul victimelor confirmate la cel puțin 718.
UPDATE 15:00 Avalanșa declanșată de cutremurul puternic înregistrat sâmbătă în Nepal a îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniștii care urcă pe Muntele Everest, provocând moartea a cel puțin opt persoane, a anunțat Ministerul nepalez al Turismului, citat de Reuters în pagina electronică.
„Bilanțul ar putea crește și ar putea include atât străini, cât și ghizi șerpa”, a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului, potrivit Mediafax.
UPDATE 14:53 Misiunea diplomatică a României în India nu are, în acest moment „vreo confirmare oficială” a existenței vreunui cetățean român printre victimele cutremurului din Nepal și urmărește cu prioritate „contactarea unui grup de alpiniști aflați într-o expediție în regiune”, a comunicat, sâmbătă, MAE.
De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic „doi cetățeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care își anunțaseră prezența în regiune, situația acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetățean care se află în regiunea afectată.
Până la acest moment, „misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetățenilor români aflați in zona afectată și nici vreo confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român, printre victime”.
MAE precizează că „atât Ambasada României la New Delhi, cât și Consulatul Onorific al României din Nepal mențin legătura permanentă cu autoritățile locale și monitorizeaza evoluția situației din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate”.
UPDATE 14:29 Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, citat de CNN, bilanțul provizoriu a ajuns la 597 de morți. Potrivit estimărilor inițiale, majoritatea victimelorsunt în valea Kathmandu. Deocamdată nu sunt disponibile multe informații din alte zone ale țării, iar elicopterele survolau zonele afectate pentru a evalua situația.
„Sute de persoane ar putea fi moarte și sunt informații despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată țara a fost lovită”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul șefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.
„Suntem total izolați de majoritatea zonelor țării”, a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autorității pentru gestionarea dezastrelor, care coordonează eforturile de salvare din Kathmandu.
Cel puțin 12 persoane au fost ucise în urma seismului în nordul Indiei, dintre care șase în Uttar Pradesh, unde s-a prăbușit o casă, și alte șase în Bihar, potrivit autorităților guvernamentale.
UPDATE 13:34 Nicolae Henț, un profesor român în New Delhi, a vorbit la Digi24 despre efectele cutremurului produs în Nepal. „Cutremurul s-a simțit în zona de nord și nord-est a Indiei, în intensitate între 5,5 și 6,2 pe Richter. Cutremurul s-a produs la 11.45, epicentrul a fost în Nepal, și s-a simțit puternic în toată partea de nord și nord-est a Indiei. Replica s-a produs la 30 minute după, la 12:15, și a avut 6,6 pe Richter”, a spus profesorul Nicolae Henț.
„În zona de nord-est există o plajă de 10 km unde cutremurul s-a simțit în magnitudine de 7, clădirile în zonele astea nu sunt foarte bine consolidate, oamenii sunt foarte panicați, premierul a instituit un comitet de urgență pentru a evalua pagubele materiale precum și posibilele pierderi de viață. Cel puțin un copil a murit”, a adăugat Nicolae Henț, menționând că aeroportul din Nepal a fost închis, iar zonele curentul electric a fost întrerupt.
UPDATE 13:23 Tabăra de bază de pe Muntele Everest a fost grav avariată de avalanșa „uriașă”provocată de cutremur, mai mulți alpiniști fiind blocați, relatează Sky News.
Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunțat că tabăra de bază a fost „grav avariată” și echipa sa este blocată. „Vă rog, rugați-vă pentru toată lumea”, a scris el pe Twitter.
Publicația Times of India a scris de asemenea pe Twitter că bazele 1 și 2 de pe Everest au fost avariate de avalanșe, numeroși alpiniști fiind dați dispăruți.
UPDATE 13.21 Ministerul de Interne din Nepal a anunțat sâmbătă că peste 150 de persoane au murit în capitala țării, Kathmandu, în urma seismului cu magnitudinea 7,9 produs în cursul dimineții, relatează CNN
Ministrul Informațiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), seismul s-a produs la o adâncime de 11 kilometri.
Ministrul a declarat pentru postul NDTV că există informații privind pagube în capitală și în împrejurimi, dar deocamdată nu se știe dacă s-au înregistrat victime. El a adăugat că echipele de intervenție au fost mobilizate în zonele afectate.
Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, față de 7,5 cât a fost estimată inițial. În urma seismului, au fost raportate avalanșe pe Muntele Everest, numeroși alpiniști fugind la adăpost.
Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori.Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain.
— Alex Gavan (@AlexGAVAN) April 25, 2015
Alex Găvan, surprins de avalansă pe Everest
„Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaș apoi avalanșă de pe Pumori”, a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. „Alergând pentru viață din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.
Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediție în Munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Expediția este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, și este situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.
Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite și ucise în urma cutremurului produs sâmbătă dimineață în Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu și la o adâncime de circa 15 kilometri. De asemenea, mai multe clădiri istorice din Kathmandu s-au prăbușit și numeroase drumuri au fost închise.
Corespondentul CNN, care a fost rănit, a relatat că a văzut cinci cadavre la un spital, iar persoane rănite grav erau tratate în exterior.
Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN că o clădire istorică din capitală, turnul Dharahara, s-a prăbușit. Clădirea, înaltă de aproape 63 de metri, era construită în 1832 și le oferea turiștilor o vedere panoramică asupra văii Kathmandu.
Masni a precizat că acesta pare să fie „cel mai grav cutremur din Nepal după cel din 1934”, care a avut magnitudinea 8 și s-a produs în apropierea muntelui Everest, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.
Valea Kathmandeu are o populație densă de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar clădirile din zonă se află într-o stare precară.
Cutremurul a fost resimțit și în India și Pakistan.