Cei doi au fost salvați vineri, după refuzul Boliviei de a-i acorda lui Toaso un pașaport și „încălcarea mai multor prevederi ale acordului” prin care bărbații au fost eliberați, a anunțat organizația caritabilă duminică, într-un comunicat. Potrivit textului, cei doi bărbați nu se simțeau în siguranță în Bolivia și au cerut ajutorul Ungariei.
Csaba Lukacs, un membru al organizației caritabile, a declarat pentru postul public ungar de televiziune M1 că Toaso se află în prezent în Chile și urmează să se întâlnească cu familia sa peste câteva zile.
Comunicatul organizației caritabile precizează că Toaso ar urma să se întoarcă în Ungaria luni după-amiază.
Ministerul ungar de Externe a anunțat la 8 martie, într-un comunicat, că cetățeanul româno-ungar Elod Toaso, încarcerat în Bolivia din 2009 pentru terorism, a fost eliberat din închisoare și urma să se întoarcă în Ungaria cât mai curând posibil.
Agenția spaniolă de presă EFE a relatat la 7 martie că Toaso și cetățeanul croato-bolivian Mario Tadici au fost eliberați din închisoarea din La Paz pe 4 martie.
Acuzat de terorism, Toaso era în detenție din aprilie 2009, în pofida faptului că detenția înainte de proces, conform legislației boliviene, nu poate fi prelungită mai mult de 36 de luni, iar procedura legală nu poate depăși 13 luni.
Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care a pledat nevinovat, că a organizat un grup de „teroriști mercenari” care pregăteau asasinarea președintelui de stânga Evo Morales, a vicepreședintelui Alvaro Garcia și a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas.
Elod Toaso și Mario Tadici au fost arestați în cadrul unei operațiuni a poliției, în aprilie 2009, într-un hotel din Santa Cruz.
Potrivit autorităților boliviene, cetățeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi și irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împușcați mortal în cadrul operațiunii.
Opoziția boliviană a cerut o anchetă internațională independentă în legătură cu acest presupus complot.
Ministerul român al Afacerilor Externe a informat la 27 aprilie 2009 că E. T., persoană cu cetățenie română și ungară aflată în arest în Bolivia – în cazul unui presupus atac terorist – a refuzat asistența consulară făcută de un diplomat român, afirmând, inclusiv în scris, că dorește să beneficieze de asistență consulară doar din partea Ungariei.