Primăria Sectorului 6 a acționat în instanță Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, în același caz fiind dat în judecată și Consiliul Local al Primăriei Capitalei.
Conform unui comunicat de presă al Grupului Inițiativa Favorit, proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii, nu în subordinea sau coordonarea acestuia.
„Deoarece RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administrație care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanții grupului ‘Inițiativa Favorit’ au fost în audiență la Ministerul Culturii (26 martie 2015), la domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat), și au aflat că numirea membrilor consiliului de administrație, de către Ministerul Culturii, se face pe baza unei evaluari/selecții prealabile, care în anul 2014 și în primul trimestru al anului 2015 a eșuat ‘din lipsă de candidați’. De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanțe să modifice legislația, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru”, conform sursei citate.
În ultimii cinci ani, potrivit reprezentaților Grupului Inițiativa Favorit, au fost făcute demersuri către toate autoritățile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar. În acest interval și Primăria Sectorului 6 a realizat un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic și a alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 și 2015.
Sursa citată arată că un demers asemănător a avut și Primăria Timișoara, care a dat în judecată RADEF RomaniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate, și a câștigat în primă instanță.