Șeful statului a sosit în jurul orei 18.15 la Palazzo della Cancelleria, un palat de la 1500, din centrul Romei, unde aproximativ 500 de români din Italia îl așteptau pe șeful statului, aflat în prima sa vizită oficială în această țară, de la câștigarea mandatului de președinte.
Klaus Iohannis a sosit în sală împreună cu soția sa, Carmen. L-au mai însoțit Dana Manuela Constantinescu, ambasadoarea României în Italia și membrii delegației oficiale, șeful statului fiind primit cu aplauze și cu pâine și sare, de trei copii îmbrăcați în costum popular românesc.
După intonarea imnului național al României, Klaus Iohannis a susținut un discurs în fața celor prezenți la evenimentul organizat de Ambasada României la Roma.
„Vă mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-ați făcut-o, soției mele Carmen și mie, dar și întregii delegații cu care am venit astăzi aici, în Roma. Este o mare bucurie să mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră. De fiecare dată întâlnirea cu românii care trăiesc în afara granițelor este un moment plin de emoție. Și de fiecare dată, singurul meu regret este că nu i-am putut vedea și asculta pe mai mulți”, le-a spus șeful statului românilor din Italia.
El a continuat: „Știu care sunt speranțele și așteptările voastre. Știu că vă doriți o Românie normală, cu instituții democratice care servesc și respectă cetățeanul, o țară care vă apreciază munca și valoarea, unde să vă întoarceți oricând și să găsiți aceleași condiții și oportunități ca peste tot în Europa. Știu aceste lucruri și ele reprezintă direcții pe care le-am asumat ca președinte”.
Klaus Iohannis le-a prezentat românilor din Italia și esența noului mod de a face politică, pe care și l-a asumat în momentul în care a ajuns președinte, și anume „mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate, mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate și răbdare”.
„De multe ori, din dorința de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentați să începem multe proiecte în același timp, fără să le pregătim. Să trecem la multe acțiuni, fără să ne asigurăm că fundația pe care construim este suficient de solidă. Așa au eșuat multe idei și intenții bune. Această fundație se numește azi un alt mod de a face politică: mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate și răbdare. Aceasta a fost prima mea promisiune și de aici am început”, a spus șeful statului.
Klaus Iohannis a mai afirmat că cetățenii noștri din diaspora joacă un rol esențial într-o mai bună cunoaștere și înțelegere a României în țările unde trăiesc.
„Aici în Italia sunteți o forță, nu doar prin numărul mare, prin faptul că ne reprezentați și pentru că aveți un cuvânt de spus în comunitățile voastre. De aceea vă îndemn să fiți solidari și uniți. Astăzi am avut ocazia și plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Italiei, și am avut marea plăcere să aud cuvinte de laudă și de mulțumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Senatului Italiei și am avut încă o dată plăcerea să aud cuvinte apreciative și de mulțumire pentru comunitatea românească. Iar în țară pot să vă spun că sunteți foarte apreciați. Deci, în concluzie, sunteți bine văzuți. Vă mulțumesc, continuați tot așa”, le-a mai transmis președintele românilor care trăiesc și muncesc în Italia.
Șeful statului a făcut, după discurs, o adevărată baie de mulțime. Românii veniți din toate zonele Italiei să îl vadă pe președinte, l-au înconjurat, dorind să facă fotografii cu el, să îi transmită câte un mesaj și să îi dăruiască un cadou. La eveniment au participat și preoți români care slujesc în această țară.
Din cauza aglomerației, s-au produs de mai multe ori busculade, iar foarte mulți din cei prezenți s-au retras, nemulțumiți că nu pot ajunge lângă președinte.
Președintele Iohannis a primit scrisori, a dat autografe pe cartea sa, „Pas cu Pas”, a fost întâmpinat cu un banner pe care scria „Noi, alături de Chișinău”, și a primit un portret, în creion, realizat de o fetiță de zece ani, care și-a dorit foarte mult ca șeful statului să îi ofere un autograf pe lucrarea sa.
Klaus Iohannis a stat mai bine de jumătate de oră printre românii din Italia, iar soția sa, Carmen, a făcut la rândul ei fotografii cu doamnele din diaspora și a socializat cu cei prezenți la evenimentul organizat de Ambasada României.
Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail unde s-au servit aperitive, fructe și băuturi răcoritoare.