Potrivit unui anunț al instituției, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.
Conform Caietului de Sarcini, propunerea tehnică trebuie să includă, într-o primă fază, impactul infra și suprastructurii imobilului asupra siguranței în exploatare și la acțiunea seismică a clădirilor învecinate, urmând ca ulterior să evidențieze soluții tehnice pentru consolidarea structurii, dacă este cazul.
Totodată, consultantul va trebui să prezinte soluții de demontare/demolare a clădirii, costurile aferente precum și implicațiile asupra clădirilor învecinate, urmând să prezinte, într-un raport final, recomandări privind demolarea sau nu a clădirii.
Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, precum și a unor angajați ai Primăriei București.
Sorin Oprescu și cei doi oameni de afaceri sunt acuzați de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici sunt acuzați și de abuz în serviciu, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.
În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunțat că va cere daune și va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu și a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase și îi prejudiciază imaginea.
La rândul său, primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmațiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate și denigratoare.
Și în luna iunie a anului trecut Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei pentru corupție și obstrucționarea justiției, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susținând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, și nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desființarea clădirii ilegale”.
Curtea de Apel Ploiești a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată construcția la destinația inițială, aceea de parc. Curtea de Apel a menținut astfel o sentință din iunie 2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița.