Prima pagină » Știri externe » Ungaria ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

Ungaria ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

Ungaria ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea
Premierul ungar, Viktor Orban, s-a exprimat, marți, la Pecs în favoarea unei dezbateri pe tema reintroducerii pedepsei capitale în Ungaria, în cadrul unei conferințe de presă, generând critici din partea celorlalți lideri politici, relatează MTI.

Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie „să rămână pe agendă”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Pecs.

Premierul a declarat că legile ungare și pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii. „Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat Orban.

Dezbaterea cu privire la strictețea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.

Coaliția Democratică (de stânga, aflată în opoziție) a declarat, ca răspuns la conferința de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoință față de partidul radical naționalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreședintele partidului, a subliniat într-o declarație că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură țară europeană.

Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câștig politic mărunt, Orban a devenit „mai Jobbik decât Jobbik” și face declarații mai radicale pentru a-și redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conștient că astfel de inițiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecințe internaționale juridice neprevăzute și ar aduce excluderea Ungariei din UE.

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunțe la „jocul cinic” de a „fura ideile nebune ale Jobbik”. Co-președintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalității ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creșterea pedepselor.

Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este „legitimă”. Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar „22.000 de forinți” (73 de euro) este exact tipul de situație care te face „să te gândești automat că justifică pedeapsa cu moartea”. O dezbatere publică este legitimă pentru că cetățenii ungari „nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înșiși în legătură cu acest subiect”, a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituțională și nu s-a organizat un referendum.

Citește și