ANAF a pus sechestru la rafinăria Petrotel Ploiești, deținută de Lukoil, potrivit digi24.ro. Rafinăria ar fi trebuit să își repornească miercuri activitatea, după ce s-a aflat în revizie tehnică timp de câteva săptămâni.
Contactați de gândul, reprezentanții ANAF nu au comentat informația. Reprezentanții Lukoil și Petrotel nu au putut fi contactați pentru a oferi detalii.
Rafinăria Petrotel s-a aflat în centrul unui scandal în toamna anului trecut. În octombrie 2014, directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, conform reprezentanților Parchetului Curții de Apel Ploiești.
Potrivit unui comunicat transmis la acea dată de Parchetul Curții de Apel Ploiești, în cazul directorului general al S.C. Petrotel-Lukoil S.A.Ploiești, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani și s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.
„Cercetările urmează să fie continuate pentru strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au săvârșit infracțiuni și în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”, au explicat procurorii.
Totodată, ei au anunțat că a fost ridicat parțial sechestrul asigurător instituit anterior asupra conturilor bancare ale companiei petroliere, „pentru a da posibilitatea S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiești să își desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale și contribuțiile la bugetul de stat”.
Reprezentanții Parchetului Curții de Apel Ploiești mai spuneau că „în cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiești”, fără a se preciza despre ce bunuri este vorba.
Procurorii explicau, în documentul citat, că în cazul infracțiunilor de spălare de bani luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie conform legislației în vigoare.
Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța în octombrie anul trecut că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel-Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești.
La o zi de la percheziții, Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.
De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești decidea atunci punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă Oil Terminal Bursei de Valori București.
La acea dată și premierul a făcut apel la procurori să găsească soluții legale pentru a nu se bloca activitatea rafinăriei.
„Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conducta în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine. Să avem grijă, sunt 3.500 de oameni, interese economice. Procurorul nici nu cred că e interesat că Lukoil are 3.500 de angajați și că Oltchim cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET. Că nu știe procurorul și, probabil, nu e treaba domniei sale”, spunea, la acel moment, Victor Ponta.