În urma unei vizite la uzina aeronautică de la Kazan, Serghei Șoigu a cerut examinarea posibilității de reluare a fabricării bombardierului de tip Tupolev Tu-160 (Blackjack potrivit clasificării NATO).
„Trebuie să mobilizăm eforturi nu doar pentru menținerea în stare bună și pentru modernizarea parcului aviației strategice, ci și pentru relansarea producției de bombardiere cu lansatoare de rachete de tip Tu-160”, a declarat ministrul rus.
Potrivit lui, este vorba de un „avion unic în categoria sa”.
Mai exact, este vorba de cel mai mare și cel puternic supersonic militar dotat cu aripi cu geometrie variabilă. Este, de asemenea, cel mai greu avion de luptă din lume. Piloții l-au supranumit Lebăda Albă.
În prezent, armata rusă deține aproximativ 15 aparate de acest tip. Majoritatea dintre aceste aparate sunt în proces de modernizare. Rusia mai dezvoltă un bombardier strategic de generația a cincea, PAK DA, care urmează să efectueze primul zbor în 2019.
Tu-160 atinge o viteză maximă de peste 2.000 de kilometri pe oră și poate transporta până la 40 de tone de armament: bombe neghidate sau ghidate de diferite calibre (inclusiv nucleare), rachete strategice de croazieră de tip X-55 sau rachete aerobalistice de tip X-15. Autonomia de zbor a bombardierului variază de la 10.000 până la 16.000 de kilometri în funcție de încărcătură.