El a adăugat, la B1 TV, că se poate discuta și despre vânzarea CFR Marfă, dar că Tarom nu poate fi listată deoarece va rămâne pe pierdere.
Guvernul a anunțat, miercuri, că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.
Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom), companii privatizate, în care statul are dețineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăți cu participarea statului, minoritară sau majoritară, și deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).
„Guvernul a reanalizat portofoliul de participații ale statului la societăți naționale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potențial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români și străini și a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice inițiale (IPO), cât și prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăți deja listate”, se arată într-un comunicat.
Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăților prioritare la care statul deține participații minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are și își păstrează participația majoritară ar putea aduce acelor companii finanțări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activității și atingerii obiectivelor strategice.