Cel puțin zece imigranți găsiți morți pe mare, în largul coastelor libiene

Cel puțin zece imigranți găsiți morți pe mare, în largul coastelor libiene
Publicat: 03/05/2015, 22:52

Paza de Coastă italiană a anunțat că trupurile au fost găsite în timpul a trei operațiuni de salvare, în largul coastelor Libiei. Paza de Coastă a fost ajutată de un remorcher și o navă comercială într-unele dintre aceste eforturi de salvare. În cadrul unei operațiuni, un cargo a găsit cadavrele a trei imigranți și 105 supraviețuitori în apele de la nord de Tripoli.

În altă operațiune dramatică de salvare, imigranți aflați la bordul unei bărci pneumatice cu motor care se dezumfla, au fost văzuți de un elicopter aparținând Marinei italiene. Duminică au fost descoperite atât de multe ambarcațiuni aflate în dificultate, încât o navă din cadrul Marinei care abia salvase 90 de imigranți a fost nevoită să intervină imediat în altă operațiune. Într-una dintre operațiuni nava a salvat 311 persoane, inclusiv 16 copii, aflate la bordul unei ambarcațiuni de pescuit din „flota” traficanților.

Aceste operațiuni au avut loc după ce 3.960 de imigranți clandestini au fost salvați de la bordul unor ambarcațiuni numai sâmbătă. Cei mai mulți dintre imigranți erau conduși în porturi din sudul Italiei.

Numărul în creștere al imigranților salvați a determinat politicieni de extremă dreapta din Europa să ceară măsuri radicale care să împiedice imigranții să mai ajungă pe continent.

În opinia președintei Frontului Național (extremă dreapta) Marine Le Pen, Franța ar trebui să trimită imigranții înapoi.

O navă franceză de patrulare a salvat sâmbătă 217 imigranți de la bordul a trei bărci de cauciuc cu motor și a reținut doi presupuși traficanți, după care i-a predat pe toți autorităților italiene.

Le Pen a criticat politica europeană în domeniul migrației. Ea a declarat pentru postul Europe1 că Franța ar trebui să-i trimită pe imigranți înapoi din portul din care au plecat, pentru ca „traficanții să știe că niciun imigrant nu va mai ajunge pe țărmurile noastre”.

În contextul în care Italia este dur afectată de valul de imigranți, de mai mulți ani, extrema dreaptă italiană, prin vocea partidului antiimigrație Liga Nordului, îndeamnă de asemenea la modificări radicale. Formațiunea a sugerat ca imigranții salvați să fie ținuți la bordul unor feriboturi, în larg, până când solicitările de azil pe care le depun, un proces care poate dura cel puțin câteva luni de zile, sunt examinate. Apoi doar cei considerați eligibili să obțină azil în Europa să fie aduși la țărm.

Atât Italia, cât și oficiali din domeniul umanitar avertizează de mai multe săptămâni că ambarcațiuni cu imigranți vor continua să vină spre țărmul italian, mai ales în perioadele în care marea este calmă iar condițiile meteorologice favorabile.

Unii dintre imigranții salvați în weekend au fost conduși pe Insula Lampedusa, iar alții către porturi din Sicilia sau Calabria – unde urmează să ajungă luni. Adăposturile temporare destinate imigranților salvați erau aproape pline înainte de aducerea celor salvați în weekend, au avertizat autoritățile locale.

Traficanții de imigranți folosesc adesea ambarcațiuni părăginite, care naufragiază după ce ies în largul coastelor Libiei. Aceste ambarcațiuni sunt înțesate cu imigranți, traficanții încercând să își maximizeze profitul, în contextul în care victimele le plătesc sute de euro să ajungă în Italia.

Un val de imigranți clandestini continuă să vină spre Italia, după ce aproximativ 170.000 de persoane au fost salvate pe mare, de către autoritățile italiene, până la sfârșitul lui 2014, reprezentând o creștere cu 277% față de numărul înregistrat în 2013. Roma a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta la salvarea imigranților, în contextul în care mulți dintre ei sunt solicitanți de azil care speră să ajungă la rude stabilite în nordul Europei.

Aproximativ 800 de imigranți clandestini s-au înecat luna trecută, după ce nava la bordul căreia se aflau s-a răsturnat în largul coastelor Libiei, iar mulți dintre pasageri erau închiși de către traficanți la bord. După această tragedie, liderii UE au decis, într-un summit convocat de urgență, să consolideze misiunea Triton, prin suplimentarea navelor de patrulare și mobilizarea unor avioane de patrulare, puse la dispoziție de mai multe state. Italia, care recurge la nave comerciale aflate în zonă, coordonează operațiunile de salvare.

Un număr-record de 280.000 de treceri ilegale ale frontierei au fost înregistrate anul trecut pe teritoriul celor 28 de state membre UE, potrivit Agenției europene pentru supravegherea frontierelor Frontex.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
Ce angajați primesc prime în concediu. Domeniile în care se fac mari cadouri
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×