După o lună de conflicte cu fiica sa Marine Le Pen, Biroul Executiv al Frontului Național (FN, extremă dreapta), cea mai înaltă instanță, din care Jean-Marie Le Pen face parte, a anunțat decizia de suspendare la ora locală 20.30 (21.30, ora României) într-un comunicat.
Le Pen este „suspendat din calitatea de membru până la votul (unei) Adunări Generale extraordinare”, care va avea loc în termen de trei luni și care urmează să aprobe dorința lui Marine Le Pen și Biroului Executiv de a retrage din statutul partidului titlul de președinte de onoare acordat lui Jean-Marie Le Pen, la solicitatea fiicei sale, în urma unor abuzuri.
Repetându-și opiniile condamnate în mai multe rânduri în justiție – cu privire la camerele de gazare, pe care le consideră un „detaliu” al istoriei, apărarea mareșalului Pétain, a „lumii albe” și denunțarea democrației ca sistem politic – președintele de onoare al partidului și-a multimplicat provocările la începutul lui aprilie, la o zi după alegerile departamentale, în care FN a obținut mai degrabă un rezultat bun.
Marine Le Pen vrea ca declarațiile lui Jean-Marie Le Pen să nu mai poată să „angajeze” FN, cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale pe care ea crede că le poate câștiga, în contextul în care afirmațiile tatălui ei atrag atenția mai degrabă prin repetare decât prin natura lor, având în vedere faptul că acesta a considerat întotdeauna „provocarea” drept un „ascensor” electoral.
În fața unui Jean-Marie Le Pen imprevizibil, nu există alte opțiuni. „Nu-i putem pune căluș nici înăuntrul (partidului) și nici afară”, a recunoscut, de altfel, luni, Louis Aliot.
Reacția sa „epidermică” de luni seara ilustrează acest lucru. Jean-Marie Le Pen a evocat, pentru AFP, o „felonie” și i-a cerut fiicei sale să-i „restituie numele”.
„Ea are posibilitatea să o facă măritându-se fie cu concubinul ei, fie cu altcineva. Până la urmă, de ce nu cu domnul Philippot”, a atacat el foarte violent, vizându-l pe partenerul lui Marine Le Pen, Louis Aliot, pe care nu-l are la suflet, numărul doi în FN, cel mai virulent față de el în criza internă.
În contextul în care un Congres extraordinar prin corespondență urmează să adopte decizia fiicei sale, Jean-Marie Le Pen s-a prevalat de susținerea membrilor formațiunii. Susținerea bazei, de care se bucură, „a putut să fie observată zilele trecute, când m-am prezentat în Piața Operei. Am fost primit fără echivoc”, a dat asigurări Le Pen, care s-a autoinvitat la tribună pe 1 mai, când a fost aplaudat, înainte ca fiica sa să susțină un discurs.
„Eu nu am furat această susținere și nici moștenire nu am primit-o”, a declarat el, criticând-o abia voalat pe cea de a treia sa fiică, pe care a spus, la postul Europe1, că o „repudiază”, în contextul în care a rupt legătura, anul trecut, cu fiica sa cea mică, Marie-Caroline, care a plecat cu facțiunea care s-a rupt de partid în 1998.
Însă FN, care avea 22.403 de membri cotizanți la Congresul de la Tours, în 2011, înregistra 42.100 la ultimul congres, la sfârșitul lui noiembrie, la Lyon, marcând o înnoire a bazei formațiunii.
– „Nu a existat dezbatere”
Biroul Executiv al FN a tranșat, luni, după trei ore și jumătate. „Dezbaterea s-a concentrat în principal asupra comunicatului și viitorului”, a dat asigurări pentru AFP trezorierul FN Wallerand de Saint Just. În opinia sa, în cazul lui Le Pen „nu a existat o dezbatere, având în vedere Biroul Politic” reunit anterior, „în care el nu a cedat nimic”.
Le Pen a decis să nu ia parte la ședința instanței disciplinare, la care a fost convocat de către fiica sa. Cofondatorul FN, în 1972, a preferat să asiste la prima reuniune, luni dimineața, a Biroului Politic, pentru a-și prezenta versiunea.
Marine Le Pen a îndepărtat însă o excludere, o măsură prea radicală, căreia i s-au opus numeroși membri. „Ar deschide ușile infernului”, a declarat un membru FN.
Decizia Biroului Executiv a fost adoptată cu șapte voturi la unu – vicepreședinta Marie-Christine Arnautu a votat împotrivă -, potrivit lui de Saint Just.
Este un „succes total, în interior, pentru Marine Le Pen”, a subliniat el, evocând o moțiune de dezaprobare a afirmațiilor lui Le Pen, a Biroului Politic, care i-a cerut să nu mai angajeze FN prin declarațiile sale, adoptată cu „41 de voturi la trei și o abținere”.
Prin viitorul Congres extraordinar, Marine Le Pen va putea să opereze o „renovare mai completă a statutului” partidului, avertizează FN. În vederea alegerilor prezidențiale din 2017, partidul de extremă dreapta va deveni „o mișcare modernizată în funcționarea sa, perfecționată în organizare și va putea să abordeze termenele electorale în condiții excelente și să creeze o dinamică majoritară”, adică să crească partidul.