Prima pagină » Cultură » TIFF 2015. Cele mai bune filme se văd la Cluj-Napoca. Ce aduc nou secțiunile „Supernova”, „Fără Limite” și „Cuvintele sunt de prisos”

TIFF 2015. Cele mai bune filme se văd la Cluj-Napoca. Ce aduc nou secțiunile „Supernova”, „Fără Limite” și „Cuvintele sunt de prisos”

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va fi găzduită și anul acesta de Cluj-Napoca.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) aduce anul acesta pe marile ecrane producții cinematografice provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă și premiate în marile festivaluri. Așdar, în perioada 29 mai – 7 iunie, Clujul va fi însuflețit cu sute de proiecții, dar și cu întâlniri cu cineaști celebri.

Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de selecționerul Mihai Chirilov se regăsesc în două dintre cele mai așteptate secțiuni ale festivalului: „Supernova” și „No Limit”/„Fără limită”.

Printre filmele pe care publicul va avea ocazia să le vadă în secțiunea „Supernova” se află și „Magical Girl”, regizat de Carlos Vermut, marele câștigător la San Sebastian, un impresionant neo-noir despre un tată supus unui șir de șantaje dubioase în încercarea de a-i îndeplini fetiței sale bolnave de cancer o ultimă dorință.

De asemenea, „Vie Sauvage”, în regia lui Cédric Kahn, spune povestea unui tată obsedat de viața departe de oraș, care își ia cei doi copii de lângă mamă și-i poartă prin lume timp de 11 ani. Pelicula a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian.

„The Fool”/ „Durak”, regizat de Iuri Bîkov, filmul cu cel mai mare impact anul trecut în Rusia, alături de „Leviathan”, este cronica disperată a unei țări profund corupte. Actorul Artiom Bîstrov a câștigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul său. 

„Life in a Fishbowl”, regizat de Baldvin Zophoníasson, propunerea Islandei la Oscar și cel mai mare hit de box office din istoria recentă a Islandei, urmărește felul în care destinele a trei oameni diferiți se intersectează în moduri surprinzătoare. Un „True Detective” al spaniolilor, thriller-ul polițist „La isla mínima”, în regia lui Alberto Rodríguez, poate fi urmărit, de asemenea, la TIFF. Filmul a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, câștigând zece trofee.

De la Cannes vin „Force Majeure”, regizat de Ruben Ostlund, nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, „Clouds of Sils Maria”, regizat de Olivier Assayas, și „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, marele câștigător la Premiile César, cu șapte premii în palmares, film care surprinde transformarea dramatică a unui oraș preluat de jihadiști.

Renumitul autor francez François Ozon chestionează granițele feminin-masculin într-un nou film plin de suspans, „The New Girlfriend”, proiectat în premieră mondială la Toronto. În „Sand Dollars”/ „Dólares de Arena”, regizorii Laura Amelia Guzmán și Israel Cárdenas explorează delicat relația de cuplu complexă dintre o tânără dominicană săracă și o europeană în vârstă jucată de Geraldine Chaplin – actrița premiată pentru întreaga carieră la TIFF în 2013.

În secțiunea „Fără limită”/„No Limit”, cinefilii vor regăsi câteva dintre propunerile mai „întunecate” sau radicale ale anului, filme care împing limitele cinema-ului și provoacă la reflecție. În „The Duke of Burgundy”, un senzațional film „sexy și bizar”, potrivit „The Telegraph”, două femei izolate într-o casă de lângă pădure joacă un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui „Katalin Varga”(2009), filmat în România, și al Berberian Sound Studio (2012).

Controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, „In the Basement”, proiectat în competiție la Venația, scoate la suprafață tot ce e mai ciudat din pivnițele austriecilor, de la obsedații celui de-al treilea Reich la fetișuri sexuale. Tot în Austria are loc acțiunea din horror-ul psihologic „Goodnight Mommy”, regizat de Veronika Franz și Severin Fiala: doi gemeni suspectează că ceva nu e în regulă cu mama lor.

„The Forbidden Room” , regizat de Guy Maddin și Evan Johnson, un „festin dement pentru cinefili”, cum îl descrie „The Hollywood Reporter”, e proaspăt adus la TIFF de la Berlin, din secțiunea Forum.

„Cuvintele sunt de prisos” la TIFF

O secțiune tematică inedită la TIFF este în acest an și „Cuvintele sunt de prisos”/„Words are Very Unnecessary”. Cu un titlu inspirat de versurile piesei Depeche Mode, „Enjoy the Silence”, secțiunea aduce 11 titluri care vor concura pentru premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.

După cum explică Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, în unele filme nu se rostește absolut nici un cuvânt: „Days of Gray”, SF post-apocaliptic în decor islandez; „Test”, povestea primului experiment nuclear din stepa sovietică; „Nude Area”, explorare de-o senzorialitate incendiară a etapelor parcurse de un cuplu îndrăgostit din Amsterdam; „Brazilian Dream”, un visceral documentar dadaist cu imagini de-un suprarealism amuțitor.

În altele însă, se aud doar câteva replici din afara cadrului – „Labour of Love”, „Ruined Love” – sau cuvintele sunt reduse la un minimum – „Corn Island”, „Forever”, „Dog Lady”, „Short Plays”, „Parabellum”.

Cinci dintre foștii concurenți la Trofeul Transilvania revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, „Suspecți de serviciu”/„The Usual Suspects”, aflată la a doua ediție. Cum competiția este dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, TIFF își propune să urmărească traiectoria celor pe care i-a descoperit.

Unul dintre ei este islandezul Dagur Kári, care a obținut Trofeul Transilvania 2003 pentru „Nói albinói” și Premiul Cinemagia 2005 pentru „Dark Horse”. „Virgin Mountain”, recent premiat la Tribeca Film Festival pentru Cel mai bun film, scenariu și actor, spune povestea unui bărbat care descoperă ce înseamnă să fii adult, la 43 de ani, atunci când se îndrăgostește pentru prima dată.

Chilianul Sebastián Silva, aflat la cel de-al șaselea lungmetraj, revine la TIFF cu „Nasty Baby”, câștigătorul Premiului Teddy la Berlinale, un film care provoacă granițele a ceea ce înseamnă să fii părinte.

De la Cannes, din secțiunea Un Certain Regard, vine „Amour fou”, regizat de Jessica Hausner, în competiție la TIFF 2002 cu „Lovely Rita”, iar în 2005 cu „Hotel”. Miguel Cohan, câștigătorul Trofeului Transilvania și al premiului pentru scenariu în 2011, cu „Sin Retorno”, aduce „Betibú”. Michael Noer – Cea mai bună interpretare la TIFF 2013, cu „Nordvest” și Cea mai bună imagine în 2010, pentru „R” – revine cu „Key House Mirror”.

Mircea Daneliuc, celebrat printr-o amplă retrospectivă la TIFF 2015

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania, la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul „Cursa”. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului. Regizorul se va întâlni la Cluj cu tinerii cineaști și cinefili și va fi prezent la proiecția de gală a filmului „Probă de microfon” (1980).

La TIFF, spectatorii vor (re)descoperi câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, în copii noi, digitalizate, cu subtitrări noi în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internațional.

Așadar, în cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: „Cursa” (1975), „Vânătoarea de vulpi” (1980), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „A unsprezecea poruncă” (1991), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995), „Cele ce plutesc” (2009) și scurtmetrajul său de absolvire, „Dus-întors” (1972).

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Mircea Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972.

Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanți artiști români. Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru și satira necruțătoare a unei societăți bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulțumiri și dezamăgiri.

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ediția a 14-a, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.

Mai multe detalii despre TIFF 2015 sunt disponibile aici.

Citește și