Studentul american arestat în Coreea de Nord spune că voia să fie arestat și acceptă orice pedeapsă

Studentul american arestat în Coreea de Nord spune că voia să fie arestat și acceptă orice pedeapsă
Publicat: 05/05/2015, 14:45

Postul american precizează că a fost informat luni noaptea de către „însoțitorii” săi din cadrul Guvernului că-l va intervieva pe Won-moon Joo, după ce reporterii CNN au solicitat acest lucru sâmbătă, la doar câteva ore după ce au sosit în țară.

Cetățeanul sud-coreean, care locuia în ultima vreme în New Jersey și studia la Universitatea din New York, unde și-a suspendat studiile timp de un semestru pentru a călători în Statele Unite, afirmă că s-a hotărât să se ducă în Coreea de Nord în urma unor încercări nereușite de a-și găsi un serviciu în California.

Tânărul nu părea alarmat de faptul că riscă ani grei de închisoare pentru pătrunderea ilegală în Coreea de Nord dinspre China, notează postul.

„Sunt dispus să accept orice pedeapsă”, a declarat el, povestind că a trecut în Coreea de Nord printr-o zonă din apropierea Marelui Zid Chinezesc, la Dandong, unde puțini străini au acces.

El afirmă că a trecut de două garduri de sârmă ghimpată și că a traversat terenuri agricole până a ajuns la un râu, de-a lungul căruia a mers până a fost arestat de militari.

„Voiam să fiu arestat”, spune tânărul.

„Credeam că prin intrarea mea în RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) în mod ilegal, recunosc, se putea produce un eveniment mare și speram ca acest eveniment să aibă un efect bun asupra relațiilor dintre nord și (Coreea de Sud)”, continuă el.

Însă tânărul nu este sigur ce fel de „eveniment mare” ar fi putut provoca prin acțiunea sa. „Sper să pot spune lumii cum a intrat ilegal un student în RPDC, dar și că prin tratamentul generos al RPDC voi putea să mă întorc acasă în siguranță”, spune el.

Tânărul afirmă că, în parte, curiozitatea a fost cea care l-a adus în Coreea de Nord și că se gândea la această călătorie din februarie. „După ce mi-a venit ideea de a intra în RPDC, nu am mai putut să scap de ea. Cred că m-am gândit constant la acest lucru”, afirmă el, adăugând că a crezut că, având în vedere că este rezident american și cetățean sud-coreean, intrarea sa în această țară „ar fi putut să aibă un efect bun”.

Won-moon Joo s-a născut la Seul, în Coreea de Sud, și s-a mutat în Wisconsin în 2001, împreună cu familia, după care s-a mutat în Rhode Island.

El a precizat că nu a stat de vorbă cu părinții sau vreun reprezentant al guvernelor american sau sud-coreean, considerând interviul cu CNN o ocazie să transmită lumii un mesaj.

„Înțeleg, desigur, că părinții mei și cei dragi sunt foarte îngrijorați din cauza mea. Dar aș vrea să spun că sunt bine și că nu este nevoie să-și facă griji, pentru că oamenii de-aici mi-au acordat cel mai bun tratament umanitar posibil”, afirmă tânărul, precizând că este sănătos și bine hrănit. Camera sa are trei paturi și o sală de toaletă, dar nu are acces la televizor, radio sau Internet și nu a putut să dea telefon, adaugă el.

„Înțeleg că nu pot să contactez pe nimeni dinafară, pentru că am intrat ilegal în țară”, spune el. „Am făcut un lucru rău, așa că înțeleg că nu mă pot deplasa liber, deoarece, în prezent, sunt un infractor”, continuă tânărul.

Won-moon Joo a mai declarat că nu a fost informat dacă va fi acuzat sau dacă i se va permite să-și contacteze familia sau pe altcineva din străinătate.

Agenția centrală de știri nord-coreeană (KCNA) a anunțat sâmbătă că tânărul a fost arestat pe 22 aprilie pentru că a pătruns ilegal pe teritoriul țării, dinspre China, via râul Yalu, și că a „recunoscut că intrarea sa este o încălcare gravă” a legii nord-coreene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Lim Byeong-cheol, a catalogat luni, într-o conferință de presă, drept „extrem de regretabilă” arestarea lui Won-moon Jooși faptul că familia tânărului sau autoritățile sud-coreene nu au fost notificate, îndemnând Phenianul să repatrieze studentul cât mai rapid posibil.

CNN a intervievat duminică alți doi sud-coreeni reținuți în Coreea de Nord, care-i acuză de spionaj. Kim Kuk-gi și Choe Chun-gil au declarat în interviuri separate, în prezența unor gărzi nord-coreene, că recunosc aceste acuzațiile de spionaj. Seulul a îndemnat la eliberarea lor, după ce Serviciul sud-coreean de informații (NIS) a dezmințit că aceștia ar lucra pentru agenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”