„Am cumpărat câteva produse și am decis să-i lăsăm vânzătoarei un bacșiș de 0,15 lei (15 bani). Aceasta ne-a eliberat bon fiscal pentru suma respectivă, cu titlul de bacșiș. Fiind vorba de întreprindere individuală, aceasta e neplătitoare de TVA, dar va da statului un impozit de 16% din suma încasată, adică 0,02 lei”, au relatat cei de la aradon.ro.
Potrivit calculului, întreprinderea va rămâne cu 0,13 lei din „ciubuc”. „Dar nu se poate spune că acesta este câștigul comerciantului. Pentru că el va suporta și costul emiterii bonului la casa de marcat, cost care se ridică la 0,08 lei. Deci bacșișul de 0,15 lei pe care l-am lăsat la ABC devine, în realitate, un bacșiș de 0,05 lei… Halal!”, a mai precizat sursa citată.
„Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar”, relevă Ordonanța de urgență nr. 8/2015, care reglementează impozitarea bacșișului.