„Trebuie să ne aducem aminte că anume Armata Roșie, la capătul unui asalt devastator asupra Berlinului, este cea care a pus punct final războiului contra Germaniei hitleriste”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unui discurs susținut în Piața Roșie, în preludiul unei parade militare de amploare, relatează AFP în pagina electronică.
„Uniunea Sovietică a luat parte la luptele cele mai sângeroase. Aici (în Uniunea Sovietică, n. red.) naziștii și-au concentrat puterea lor militară”, a subliniat Putin, referindu-se la moartea a cel puțin 25 de milioane de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Mulțumesc Marii Britanii, Franței și Statelor Unite pentru contribuția la victorie. Mulțumesc numeroaselor țări antifasciste care au luat parte la luptele împotriva naziștilor”, a adăugat liderul de la Kremlin, după care a urmat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, o premieră în istoria festivităților de 9 mai organizate în Rusia.
Președintele rus s-a arătat mai degrabă conciliant față de occidentali, evitând de această dată să evoce amenințarea „fascistă” ucraineană.
„După 70 de ani, istoria ne reamintește să fim vigilenți”, a spus el.
Mai târziu, în timpul unei recepții cu liderii mondiali prezenți la Moscova, el a precizat că „spiritul alianței care s-a făurit în cursul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să servească drept exemplu astăzi”.
În pofida boicotului occidental, Vladimir Putin s-a bucurat totuși de prezența liderilor unor puteri emergente, precum președinții chinez Xi Jinping și indian Pranab Mukherjee, dar și de cea a secretarului general al ONU Ban Ki-moon.
În cursul după-amiezii, peste 160.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei ruse pentru a asista la o paradă militară și pentru a participa la o defilare de amploare.
La parada militară – o demonstrație a armamentului rus de ultimă generație – a fost prezentat noul tanc Armata T-14, dar și rachete balistice intercontinentale de aproape 50 de tone.
„Această (paradă) m-a făcut să mă gândesc la tot sângele pe care l-am vărsat pentru a ne arbora steagul pe Reichstag. Glorie eternă pentru apărătorii patriei!”, a urat Viaceslav Ostrovski, un bărbat de peste 40 de ani îmbrăcat într-o uniformă de ofițer specifică epocii.
„Europenii nu au venit, ceea ce este păcat. Înțeleg diferendele dintre noi, dar le-ar fi putut uita cel puțin timp de o zi pentru a veni să sărbătorească împreună cu noi distrugerea fascismului”, și-a exprimat regretul, la rândul ei, Elena Iliușina, o turistă venită de la Novosibirsk.
Festivități cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial au avut loc și în estul Ucrainei, afectat de un conflict între armata ucraineană și rebelii proruși soldat cu 6.100 de morți în peste un an. Aproape 1.500 de combatanți separatiști au defilat în fieful lor din Donețk, prezentând în special vehicule blindate și sisteme antiaeriene pe care le folosesc contra armatei ucrainene, în timp ce la Kiev autorităților proocidentale au organizat un „Marș pentru pace”.