Directorul companiei ThyssenKrupp, Andreas Burmester, a mers la Tel Aviv pentru a participa la semnarea contractului, la o zi după împlinirea a 50 de ani de relații diplomatice între cele două țări.
Exportul de arme către Israel rămâne însă unul controversat, guvernele succesive de la Berlin continuând să trimită arme în pofida criticilor internaționale față de politica israeliană în teritoriile palestiniene ocupate.
Cele patru nave vor fi folosite pentru patrularea zonei economice israeliene din Marea Mediterană, a anunțat Ministerul israelian al Apărării, referindu-se la zăcămintele de gaz din largul coastei statului.
Toate armele cu care vor fi echipate navele vor fi produse de companii israeliene, a precizat Ministerul Apărării, iar valoarea lor va fi de 163 de milioane de euro.
Directorul general în Ministerul Apărării, Dan Harel, a numit acest contract un „acord extraordinar de important”, care va „îmbunătăți dramatic” capacitatea Israelului de a-și apăra resursele de gaz.
Informațiile cu privire la acest contract au apărut în aceeași zi în care președintele german Joachim Gauck l-a primit pe omologul său israelian, Reuven Rivlin, într-o vizită oficială. Rivlin va petrece trei zile în Germania pentru a marca 50 de ani de relații israeliano-germane.