O sută de copii au fost salvați prin operațiile pe cord făcute la Spitalul „Marie Curie”

O sută de copii au fost salvați prin operațiile pe cord făcute la Spitalul Marie Curie
Publicat: 12/05/2015, 15:43
Actualizat: 18/05/2015, 15:52

„Am reușit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noștri care se nasc cu malformații cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări. Anul trecut, am stabilit cu reprezentanții clinicii italiene că vom continua acest program și că îl vom dezvolta la nivel național. În prezent, se realizează intervenții la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «M.S. Curie», și în alte patru centre din Iași, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Timișoara”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, la conferința privind a o suta operație pe cord făcută printr-un program al Ministerului Sănătății și Clinicii San Donato din Italia.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest an vor fi date în funcțiune și clinicile de chirurgie cardiacă pediatrică de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” și de la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală.

„Anual se nasc în România între 2.500 și 3.000 de copii cu malformații cardiace foarte grave și care necesită intervenții pe cord. În 2015, vor fi terminate și clinicile de la Spitalul Gomoiu și Spitalul Grigore Alexandrescu, astfel că în București vor fi trei spitale puternice, care vor face operații de acest gen”, a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a precizat că, în luna iulie 2014, a semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato, în cadrul căruia echipe de medici italieni și români operează copii cu malformații congenitale cardiace, în cadrul spitalelor din România.

„Cea de-a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ținta noastră este ca în anul 2016, după doi ani de la înființarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervențiile, fără coordonarea medicilor din Italia”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a felicitat echipele de profesioniști români și italieni, pentru că toate cele o sută de intervenții au avut o rată de succes de sută la sută.

Alessandro Frigiola, profesor doctor la Clinica San Donato din Milano, a spus că nu este ușor să creezi o echipă cu care să operezi și care este formată din chirurgi cardiaci, cardiologi, anesteziști și asistente.

„Când am început eu operațiile pe cord, mortalitatea era de 70 la sută, acum avem reușită 95 la sută. Un real succes datorită echipelor care lucrează zi și noapte, 24 de ore din 24. Problema echipelor este peste tot în lume, pot spune că aici, după un an de zile, aveți echipe locale independente, care cooperează foarte bine cu ceilalți. Gândiți-vă că nu este simplu, operăm copii de cinci ani, care sunt diferiți de cei de doi ani sau câteva luni, sau nou-născuți. Am început aceste operații în București, dar am continuat la Iași și vom merge și în celelalte centre. Acum un an și jumătate, acest centru era închis. Este un proiect fantastic și sunt foarte mândru că am fãcut parte din această echipă”, a declarat profesor dr. Alessandro Frigiola.

Un al membru al echipei italiene, Iosef Tammam, care a făcut facultatea în România, a spus că echipa a fost formată din cadre medico-sanitare din România, Italia, Germania și Siria. El a precizat că pentru pregătirea unei echipe este nevoie de cinci-zece ani.

„Ai nevoie de cinci-zece ani ca să pornești un astfel de proiect. Noi aici am reușit după un an și jumătate. Când am venit aici, în septembrie 2013, nu era nimeni în secția de chirurgie cardiacă. Am venit 14 oameni din Italia și atunci operam doar noi. La început, am avut cazuri ușoare, apoi mai dificile, acum nu mai există niciun caz de orice dificultate din lume pe care să nu-l facem. Acum, 60 la sută din cazuri sunt foarte dificile, iar în misiune venim doar trei-patru persoane.

Într-un an și jumătate, am reușit să salvăm o sută de copii, netransportabili, pe care ori îi operam, ori mureau. Vrem ca la «Marie Curie» să fie cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din Balcani”, a mai spus dr. Tammam.

Medicul a precizat că au fost mai multe misiuni la Iași, unde au mers echipe de două-trei persoane și au operat peste 20 de cazuri, iar luni va fi prima misiune la Cluj. Iosef Tammam a adăugat că în Spitalul „Marie Curie” a colaborat atât cu ortopezi, cu profesorul Gheorghe Burnei, dar și cu urologi, pentru tumori renale.

Cu cele o sută de cazuri operate în România au fost economisite trei-patru milioane de euro care trebuiau date pentru tratament în străinătate, a mai spus dr. Iosef Tammam, precizând că nu există o săptămână în care echipa lui să nu lucreze în mai multe centre din lume, făcând aceste operații.

În prezent, o echipă formată din 21 de cadre medii și cinci medici a fost deja pregătită, dar obiectivul este ca pregătirea cadrelor medico-sanitare din România să continue.

Managerul Spitalului de Copii „Marie Curie”, Daniel Buzatu, a spus că foarte multe dintre cazurile dificile ar fi plecat în străinătate dacă Ministerul Sănătății nu ar fi luat inițiativa demarării acestui program. Daniel Buzatu a adăugat că speră că din 2016 aceste intervenții ar putea fi făcute de echipele medicale din spital, iar acești specialiști vor deveni traineri pentru celelalte echipe din țară.

Mortalitatea infantilă datorată malformațiilor congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub un an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...