Viorel Hrebenciuc, aflat în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 09.30.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte pentru a da declarații în dosarul în care este cercetat alături de șefa CNA, Laura Georgescu, de fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și de Narcisa Iorga, fost membru CNA, în legătură cu intervenții pentru licența Giga TV.
În acest dosar, Gheorghe Ștefan, care controla Giga TV la data faptelor, este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obținerea licenței postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței Giga TV. Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ștefan în ce mod se poate redobândi licența Giga TV și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.
Anchetatorii au reunit la dosarul privind licența Giga TV, televiziune care era controlată de Gheorghe Ștefan la data faptelor, un alt dosar în care sunt vizate fapte de corupție comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizată și pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.
Procurorii au extins recent urmărirea penală în cazul Laurei Georgescu, aceasta fiind acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale), în cazul sesizărilor falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 11 posturi de televiziune.
Potrivit ordonanței de extindere a urmăririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele șapte posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare.
Anchetatorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, aparținând Laurei Georgescu, până la limita de 2.296.200 de lei, „sumă reprezentând valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit până în acest moment drept parte civilă”, a arătat DNA.
Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc mai este cercetat de procurorii DNA în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, pentru instigarea deputaților Ilie Sârbu și Dan Șova la traficarea influenței și instigare la cumpărare de influență a lui Dan Șova.
Ilie Sârbu și Dan Șova sunt și ei suspecți în acest dosar. De asemenea, anchetatorii continuă cercetările în acest nou dosar și față de soția judecătorului Lorand Ordog, Melinda, judecătorul Gabriel Uță, Paltin Sturdza, Costin Bengescu, Horațiu Hanganu, Aurel Pâslaru, Daniel Călugăr, Ion Sorin Iacob, Iosif Kadas, Ioan Mătăsel, Aurel Olari, Andrei Poteacă, Maria Daniela Velican, Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Carmen Drăgoi, Al României Paul Philippe și a României Lia Georgia, Alina Ciocoiu, Gabriel Vlase și Viorel Gheorghe Ghelasă.
Viorel Hrebenciuc este în arest la domiciliu din 20 martie, după ce a stat în arest preventiv timp de aproape cinci luni, din octombrie 2014.
În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimiși în judecată, alături de Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza și Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
În 21 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc și-a dat demisia din Camera Deputaților, după ce DNA a solicitat încuviințarea arestării sale preventive, în dosarul retrocedărilor.